GALIĆ DOBIO DOJAVU, PA POBEGAO U HRVATSKU: Tužilaštvo BiH istražuje beksto zamenika direktora SIPA

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2024. u 05:00

ZORAN Galić, zamenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), dobio je dojavu da će biti uhapšen u utorak u porodičnoj kući u Posušju, pa je dan pre hapšenja napustio BiH i otišao u Hrvatsku čije državljanstvo takođe ima, potvrđeno je "Novostima" u Tužilaštvu BiH.

ГАЛИЋ ДОБИО ДОЈАВУ, ПА ПОБЕГАО У ХРВАТСКУ: Тужилаштво БиХ истражује бексто заменика директора СИПА

Foto: Arhiva VN

- Galić je napustio BiH ilegalno, jer nigde nema informacije da je prešao zvanično neki granični prelaz. Takođe, postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice uključeno u istragu oko Galića dostavilo informaciju o istrazi i planiranim merama i radnjama protiv njega, čime je počinilo krivično delo povreda tajnosti postupka. Zbog ovog se provodi detaljna istraga - ističu iz Tužilaštva.

Inače, u istragu i hapšenja su bili uključeni i MUP RS i SIPA.

Iz Tužilaštva BiH su poručili da se istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa nastavlja, a sprovodi se uz direktnu podršku Evropola i vezana je za raspakivanje skaj-aplikacije.

Bekstvo Galića u Hrvatsku je samo nastavak takve prakse, jer su desetine osoba koje imaju dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske izmicale organima pravosuđa i prelazile u drugu zemlju. Iz BiH u Hrvatsku su tako bežali Ante Jelavić, bivši predsednik HDZ BiH i član PBiH, koji je u Hrvatsku pobegao 2005. nakon što je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja i osuđen na 10 godina.

Najpoznatiji begunci

IZ Hrvatske u BiH su pobegla braća Zdravko i Zoran Mamić. Zdravko Mamić je u junu 2018, dan pre presude za malverzacije u FK Dinamu kojim je godinama upravljao, pobegao u BiH, gde se do danas nalazi. Osuđen je na šest i po godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na četiri godine zatvora dve godine posle Zdravka. S obzirom da mu nakon prvostepene presude nije bio određen pritvor, Zoran je u BiH došao 2021. godine.

U Hrvatsku je pobegao i Oliver Knezović, koji je optužen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića 2009. godine u Mostaru.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji