UZ FIZIČKE BARIJERE KOČE IH I PREDRASUDE POSLODAVCA: Osobama sa invaliditetom u Srpskoj otežano zaposlenje

T. CVIJETIĆ

08. 07. 2024. u 13:07

PRE 15 godina je dobila zvanje profesora srpskog jezika i književnosti, a trebalo joj je nekoliko godina da nađe stalni posao. Izazova je bilo mnogo, od vraćanja dokumentacije jer ne ispunjava uslove, do predrasude poslodavca da neće uspeti da obavi radne zadatke. Sve to nije je sputavalo da se bori.

УЗ ФИЗИЧКЕ БАРИЈЕРЕ  КОЧЕ ИХ И ПРЕДРАСУДЕ ПОСЛОДАВЦА: Особама са инвалидитетом у Српској отежано запослење

Foto: Frepik

Ovo je priča profesorke Dušice Lipovac iz Banjaluke, koja je nakon dugogodišnje borbe uspela da nađe zaposlenje.

- Osam godina radim u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske, obavljam posao koji volim i koji me ispunjava. Imam veliku podršku direktorke, Uprave NUB i kolega - kazala je Dušica za "Novosti".

Istakla je da je velika lista prepreka i diskriminacije prilikom potrage za poslom.

- Fizičke barijere, delimično prilagođen javni prevoz, neadekvatne veb-stranice, neprilagođena pisma kao što je Brajevo pismo. Kada govorimo o pristupačnosti, ona se ne odnosi samo na arhitektonsku, već na pristup informacijama i komunikaciji - kaže Lipovac.

Evidencija nezaposlenih

IZ JU Zavoda za zapošljavanje Pale kažu da je na evidenciji nezaposlenih, zaključno sa 31. martom ove godine, evidentirano ukupno 1.220 lica sa invaliditetom. To su lica koja su u skladu sa Zakonom o radu sposobna za rad i koja se dobrovoljno javljaju na evidenciju.

Objašnjava da osobe sa jačim invaliditetom teže dolaze do posla, jer im je potreban personalni asistent.

- Prema Zakonu samo radni centri koji zapošljavaju OSI mogu imati asistente pri radu. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida RS ne primenjuje se u dovoljnoj meri - smatra naša sagovornica.

Direktor JU Fonda za profesionalnu rehabilitaciju iz Prijedora Stevica Dronjak ističe da su se u protekle tri godine, kroz programe tog Fonda, zaposlile 124 osobe sa invaliditetom.

- Do 2023, po osnovu zapošljavanja osobe sa invaliditetom, poslodavci su ostvarivali pravo na novčani stimulans od 4.000 do 5.000 KM po zaposlenoj osobi, a potom je taj iznos povećan na 7.000 KM - kaže Dronjak.

Od 1. januara 2024. novom odlukom predviđeno je da visina stimulansa zavisi od vrste, stepena i kategorije invaliditeta.

- Novčani stimulans za ratne vojne invalide i civilne žrtve rata iznosi 7.000 KM ako je invalidnost 40, 50 i 60 odsto, 8.000 KM za 70 i 80 odsto invalidnosti, te 10.000 KM za 90 odsto i više - ističe Dronjak.

Napominje da se stimulans povećava za 1.000 KM ako poslodavac u stalni radni odnos primi žensku osobu sa invaliditetom ili osobu sa invaliditetom mlađu od 35 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)