ZBOG RAZDRUŽIVANJA SRPSKOJ PRETE SANKCIJAMA: SAD, Velika Britanija i političko Sarajevo upozoravaju rukovodstvo Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 07. 2024. u 16:33

NAKON što je zakazana posebna sednica Narodne skupštine RS, sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je dokument Sporazum o mirnom razdruživanju Srpske i Federacije, koji je napravila Vlada RS, Srpskoj stižu pretnje iz SAD, političkog Sarajava i Velike Britanije. Sjedinjene Države su zabrinute zbog Dodikovih pretnji teritorijalnom integritetu BiH, i zbog toga su moguće dodatne sankcije, upozorio je Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

ЗБОГ РАЗДРУЖИВАЊА СРПСКОЈ ПРЕТЕ САНКЦИЈАМА: САД, Велика Британија и политичко Сарајево упозоравају руководство Српске

Foto D. Milovanović

- Odgovorićemo na secesionističko delovanje i napade na Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje upotrebu dodatnih sankcija - naveo je Saliven.

Političari iz Federacije najavljuju da će odmah po dobijanju dokumenta isti odneti u Tužilaštvo BiH i podneti krivičnu prijavu protiv zvaničnika RS.

Oko mirnog razdruživanja u BiH iz Londona se oglasila i Arminka Helić, članica Doma lordova Velike Britanije i nekadašnja savetnica ministra spoljnih poslova te zemlje, upozorila je da dokument o "mirnom" raspadu BiH, koji je objavilo političko rukovodstvo RS "preti miru" i nanosi štetu građanima BiH.

- Aktuelno rukovodstvo RS, uz podršku Srbije, objavilo je dokument kojim poziva na dogovor o navodno "mirnom" raspadu države BiH. Ovo je nastavak plana iz 1990-ih za stvaranje "Velike Srbije", koja se sada naziva "Srpski svet" - upozorila je Helićeva.

Ovakva BiH neodrživa

PORTPAROL SNSD Radovan Kovačević rekao je da je BiH, ovakva kakva jeste, neodrživa i nemoguća i da je mirno razdruživanje jedno od potencijalnih rešenja. Kaže da BiH niko ne prihvata - Bošnjaci žele ratnu BiH, Srbi i Hrvati su tu na silu - i to je jasno svima i nikog ne iznenađuje.

- Opcija mirnog razdruživanja možda bi mogla biti i poslednja prilika za opstanak BiH - kaže Kovačević.

Savetnik Željke Cvijanović, Saša Aulić izjavio je da Helićeva "ušuškana u britanske institucije navodno vodi računa o svim građanima BiH, a u suštini je bošnjački lobista koji smatra da BiH pripada samo Bošnjacima".

Vojislav Savić, analitičar, kaže da je dobra strategija da se na dnevni red iznese tema o mirnom razdruživanju pa da se vidi kako će Sarajevo da reaguje.

- To nije nikakav bauk i ima svoje utemeljenje u dejtonskoj strukturi, u istorijskom nastanku BiH. Tema razdruživanja nije pala s neba, niti je iluzorna, zato što ima veoma snažno opredeljenje u političkoj praksi - rekao je Savić.

Savić smatra da se političko Sarajevo ponaša kao jedno razmaženo dete koje ne želi da čuje drugu stranu i da je teško voditi konstruktivan razgovor u takvom okruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!