VENECIJANSKA KOMISIJA ZAGOVARA UNITARNU BiH: Oštre reakcije na stavove oko izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 06. 2024. u 06:00

PREMA mišljenju Venecijanske komisije, etničke kvote se ne mogu koristiti prilikom izbora sudija u Ustavni sud BiH, jer to "predstavlja diskriminaciju i podriva integritet ove pravosudne institucije".

ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА ЗАГОВАРА УНИТАРНУ БиХ: Оштре реакције на ставове око избора судија у Уставном суду БиХ

Foto Ustavni sud BiH

 Stav Komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda BiH zatražio je 15. marta tada predsedavajući PBiH Željko Komšić. Ovakav stav Venecijanske komisije je podrška političkom Sarajevu koje zagovara da Ustavni sud BiH može da radi bez srpskih sudija i da bi bilo najbolje da tamo sede samo sudije Bošnjaci, poruka je iz Srpske.

- Neobavezujuće mišljenje Venecijanske komisije nije ništa drugo nego trasiranje puta i realizovanje ideja unitarista s ciljem stvaranja "građanske", čitaj unitarne BiH u kojoj će kojekakvi Komšići zastupati interese naroda kojima pripadaju - istakao je u profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Dodaje da je Ustavni sud BiH potpuno neskriveni mehanizam i oružje svih unitarista, dodavši da je na to upozoravano više puta iz Srpske.

- Ta institucija, ako se može uopšte i nazvati institucijom, nanela je veće zlo BiH, čak više i od svih onih stranaca, koji nam ovde decenijama zagorčavaju život. Ovo najnovije mišljenje je katastrofalno i flagrantno kršenje ustavnog uređenja - ukazao je Karan.

Karan je naglasio da je Ustavni sud BiH postao otuđeni centar moći, vlast nad vlastima, očigledan primer sudokratija, organ samovolje, ekspozitura velikobošnjačke politike, rušitelj dejtonskih, dogovorenih principa i rušitelj Ustava BiH.

Bez stranih delilaca pravde

VENECIJANSKA komisije je mišljenjem o strukturi Ustavnog suda BiH na putu da sahrani dejtonsku BiH, jer negira temelje te državne zajednice koju čine dva entiteta i tri konstititivna naroda, izjavio je bivši predsednik NS RS Dragan Kalinić. To jasno pokazuje, dodaje, da je Srpska u pravu kada je tražila izmene Zakona o Ustavnom sudu što podrazumeva reafirmaciju etničkog i entitetskog principa u konstituisanju i radu i izbacivanje iz Suda uljeza u vidu stranih sudija, a koji su trebali da odu pet godina nakon "Dejtona".

Ustavom BiH je određeno da dvoje sudija u Ustavnom sudu BiH bira Narodna skupština RS, četvoro Predstavnički dom FBiH i troje Evropski sud za ljudska prava i nigde ne piše da moraju biti određene nacionalnosti, pa je mišljenje takozvane Venecijanske komisije suvišno, izjavio je pravnik Ognjen Tadić.

On je naveo da su i uslovi izbora određeni Ustavom BiH, te da je Srpska uvek birala sudije, advokate i profesore prava sa dugogodišnjim iskustvom.

- Manje kvalifikovani bili su jedino kandidati Komšićeve sestrinske stranke SDA, i to bivši predsednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman, koji je pravosudni ispit položio u 43. godini - rekao je Tadić.

On je podsetio i da je aktuelni predsednik Ustavnog suda BiH Seada Palavrić diplomirala u 30. godini, a pravosudni ispit položila u 41. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!