UNIJA POSLODAVACA I KONFEDERACIJA SINDIKATA NASTAVILI DIJALOG: Zajedno do jače privrede i većih plata

D.Curać

27. 06. 2024. u 07:30

U ORGANIZACIJI Unije poslodavaca Republike Srpske i Konfederacije sindikata RS, u Trebinju je održan okrugli sto pod nazivom "Stanje ekonomije - kako do veće produktivnosti i plata".

УНИЈА ПОСЛОДАВАЦА И КОНФЕДЕРАЦИЈА СИНДИКАТА НАСТАВИЛИ  ДИЈАЛОГ: Заједно до јаче привреде и већих плата

D. Curać

Ovaj događaj predstavlja nastavak socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata, u skladu s potpisanim Sporazumom "Za budućnost Srpske" prošle godine. Na okruglom stolu zaključeno je da se u narednom periodu treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenih mera, te unaprediti postojeći dokument.

Takođe, istaknuto je da je neophodno raditi na definisanju matematičkog okvira za pregovaranje o visini najniže plate. U tom kontekstu, planirano je uključivanje ekspertskog tima u rad Ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srpske.

- Na ovom okruglom stolu raspravljali smo najviše o rastu minimalne plate početkom ove godine i kako je to uticalo na stanje u privredi, a samim tim i na primanja radnika. Postoje određeni negativni efekti, raspravljali smo o njima i doneli ove zaključke koji bi trebali uticati da se situacija popravi na zadovoljstvo obe strane - rekao je Zoran Škrebić, predsednik Unije poslodavaca RS.

Prema rečima predsednika Konfederacija sindikata RS, Željka Tepavčevića, na ovom okruglom stolu nedostajali su predstavnici Vlade Srpske, kao treći član socijalnog dijaloga.

Osuda sankcija

PREDSTAVNICI poslodavaca i sindikata osudili su uvođenje američkih sankcija pojedinim privrednicima u Republici Srpskoj, navodeći da se time urušava cela privreda, što može dovesti do gašenja radnih mesta.

- Ovaj sastanak je najbolja potvrda da smo na istom zadatku, da unapredimo privredu i položaj radnika. Očekujemo da nam se u narednom periodu priključi i Vlada kako bismo popravili stanje u našoj ekonomiji. Ono što želim istaći je da podizanje minimalne plate u Republici Srpskoj nije donelo ništa na poboljšanju položaja zaposlenih. Naš cilj ne treba da bude veći "minimalac" već prosečna plata, jer samo tako možemo podići produktivnost rada, a samo na taj način možemo krenuti napred - naglasio je Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD