SAČUVATI SELA I OBIČAJE: Ponovo oživeo festival "Znanjem, pesmom i igrom kroz Semberiju"

B.Milošević

24. 06. 2024. u 17:45

NAJSTARIJI seoski festival u Semberiji, ali i u BiH "Znanjem, pesmom i igrom kroz Semberiju" koji je uveseljavao Semberce od davne 1967. godine, do poslednjeg otadžbinskog rata, je ponovo oživeo, i u seoskim domovima kulture okupio brojne frulaše, harmonikaše i violiniste, takmičare u narodnom i etno pevanju, dečja i omladinska folklorna društva, brojne takmičare u sportskim disciplinama.

SAČUVATI SELA I OBIČAJE: Ponovo oživeo festival Znanjem, pesmom i igrom kroz Semberiju

Foto: B. Milošević

Ova najmasovnija manifestacija u Semberiji, okupi po nekoliko stotina učesnika za jedno takmičarsko veče, a osnovni cilj festivala je pored izgradnje i renoviranja seoskih domova kulture, i razvoj kulturno umetničkog stvaralaštva, negovanje srpske tradicije i unapređenje kulturnog života u selima Semberije.

Nakon pet takmičarskih večeri po seoskim domovima kulture i čitaonicama, u bijeljinskom Centru za kulturu "Semberija" organizovane su dve finalne večeri, u kome su finalisti festivala, Dvorovi, Janja, Dragaljevac, Velika Obarska i ekipa Ujedinjenih sela Semberije, pokazali sve svoje umeće u svirci, pesmi i nadigravanju.

Pre folklornog nadmetanja podeljena su brojna priznanja mesnim zajednicama, a pojedinačno, priznanje su dobili, Pavle Ristić, kao najmlađi, a Radovan Lukić kao najstariji instrumentalista, dok je kao najmlađa učesnica festivala, proglašena mala folklorašica, trogodišnja Dunja Pantić.

Nagrade je dodelila članica žirija, beogradska glumica Ljiljana Stjepanović.

Potezanje konopca i skok udalj

PORED dosadašnjih sportskih disciplina, potezanju konopca, skoku uvis i skoku udalj, ove godine, organizator je u program uvrstio novu discipline - držanje glavice kupusa. Takmičar sa ispruženim rukama drži dve glavice kupusa težine po 1,5 kilograma, a pobednik je takmičar koji izdrži duže vremena.

Mesna zajednica Dvorovi apsolutni je pobednik ovogodišnjeg festivala "Znanjem, pesmom i igrom kroz Semberiju" i njima je pripala vredna novčana nagrada u vrednosti od 300.000 maraka, koje će ova mesna zajednica povući iz gradskog budžeta za realizaciju neophodnih infrastrukturnih zahvata u Dvorovima.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović najavio je da će naredni festival biti održan u februaru naredne godine, u vreme "sela i prela" tako, da ekipe već mogu početi sa pripremama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!