BOŠNJACI PROTIV HIMNE "BOŽE PRAVDE" I GRBA NEMANJIĆA: Srpska nakon 17 godina vraća nekadašnja obeležja u institucije

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 06. 2024. u 06:15

BOŠNjAČKIM političarima je zasmetlo što će Narodna skupština na sednici 2. jula, nakon 17 godina vratiti u upotrebu u Srpskoj grb Nemanjića i himnu "Bože pravde".

БОШЊАЦИ ПРОТИВ ХИМНЕ БОЖЕ ПРАВДЕ И ГРБА НЕМАЊИЋА: Српска након 17 година враћа некадашња обележја у институције

Foto: Instagram / Poli Apoloni

Ova inicijativa je došla kao deo Deklaracije sa Svesrpskog sabora. Na dnevnom redu sednice već je stavljen Nacrt zakon o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, a bošnjački poslanici u NS RS već najavljuju i stavljanje veta na ovaj zakon i borbu sve do Ustavnog suda BiH.

Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, reagovaće Klub Bošnjaka u Veću naroda RS, potvrdio je bošnjački delegat u Veću naroda Adil Osmanović. On kaže da ukoliko NSRS usvoji pomenuti zakon, Klub Bošnjaka će odmah pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- Dalja procedura je sednica Veća naroda RS, pa Zajednička Komisija sastavljena od poslanika NSRS i delegata VN, pa onda Ustavni Sud RS. Ako sve to prođe, onda idemo pred Ustavni sud BiH - ističe Omanović.

Potredsednik NS RS iz reda bošnjačkog naroda ističe da izmene zakona o simbolima ne znače vraćanje u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića kao simbola Srpske.

- Mogu se isticati simboli i zastave i himne drugih država sa kojima konstitutivni narodi imaju zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe. Znači, ako bošnjački narod iz Srpske ima zajedničko nasleđe sa Turskom znači li to izvođenje turske himne i isticanje zastave - poručio je Duratović.

U upotrebi bili do 2007.

GRB Nemanjića i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj su u upotrebi bili do 2007. godine, kada ih je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Nakon toga Republika Srpska je usvojila novu himnu "Moja Republika", a grb Nemanjića je zamenjen amblemom.

Iz Srpske odgovaraju da se grb Nemanjića i himna "Bože pravde" vraćaju u Srpsku sviđalo se to njima ili ne. Predsednik NS RS Nenad Stevandić kaže da donošenjem zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske neće nestati amblem RS i himna "Moja Republika", ali će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna "Bože pravde".

Stevandić je istakao da će tim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi RS, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama.

- Republika Srpska se ne odriče ničega što je stvorila, jer su grb i amblem Srpske naša istorija, a "Moja Republika" lepa pesma. Vraćamo svoje tradicionalne vrednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada - dodao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srpske sa Srbijom dozvolili njihovu upotrebu.

- Ovo je mudro rešenje koje je na najbolji način zadovoljilo interese svih građana RS, a ne vređa nikoga - zaključio je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru