AKCIJA" KORIDOR" JE SIMBOL NASTANKA SRPSKE: Na Dugoj NJivi kod Modriče obeležena 32. godišnjica istorijske bitke VRS

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 06. 2024. u 19:31

PROBOJ koridora i spajanje Republike Srpske i Srbije u junu mesecu 1992. godine bio je veličanstvena bitka Vojske Republike Srpske i pobeda života srpskog naroda na tom prostoru.

АКЦИЈА КОРИДОР ЈЕ СИМБОЛ НАСТАНКА СРПСКЕ: На Дугој Њиви код Модриче обележена 32. годишњица историјске битке ВРС

Foto: Vid Blagojević

Ovo je poručeno sa Duge Njive kod Modriče, gde su obeležene 32 godine od proboja "Koridora života". Obeležavanju su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Vlade RS Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, ministar pravde Miloš Bukejlović, srpski predstavnici u zajedičkim organima.

Dodik je u obraćanju istakao da se danas slavi velika pobeda srpskog narode.

- Da nije bilo te pobede, pitanje je kako bi izgledala Republika Srpska - rekao je Dodik.

On je rekao da je to bila i vojna pobeda, kao i da je tada povezan srpski narod zapadnog dela RS sa istočnim, a spojen je i sa maticom Srbijom.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992, u kojem je poginulo 855 boraca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika MUP Srpske - rekao je predsednik RS.

- Pisaće mnogi o ovoj pobedi, da se ova vojna operacija nije ovako osmislila, pitanje je kako bi danas izgledala Srpska - navodi Dodik.

Povod za proboj smrt 12 beba

VOJNA operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom. Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Republika Srpska nije inat, dodaje Dodik, te naglasio da je Srpska pravoslavna crkva sačuvala identitet srpskog naroda.

- Srpska je od 1992. do sada preživela jedan veoma težak i izazovan period - rekao je Dodik.

On je podsetio da je regularna hrvatska vojska mogla da uđe te 1992. godine sa oružjem na ove prostore, ali da Srbi od Srbije nisu mogli da dobiju elementarne stvari, kao što su hrana i lekovi.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da su devedesetih, kao i danas, dozvoljena sva sredstva kada je cilj uništenje srpskog naroda, istakavši da u tome neće uspeti.

- Na teritoriji današnje Srpske delovala je regularna vojska Hrvatske, a da se Vojska Srbije uključila u ratna dejstva celi svet bi ustao i digao glas protiv. Ipak, kada imate za cilj uništenje srpskog naroda, sva sredstva su dozvoljena i mogu učestvovati regularne vojske susednih zemalja - rekao je Višković.

Podsetio je da je na Dugoj Njivi bila komandna baza srpske vojske u operaciji "Koridor", da je to bila bitka za život i opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO