PRELETAČI U LOVU NA NOVE FOTELJE: "Politička pijaca" u Srpskoj radi punom parom

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 06. 2024. u 06:30

LOKALNI izbori u BiH i RS sve su bliži pa tako i "politička pijaca" radi punom parom. Preleti iz jedne partije u drugu, zarad čuvanja fotelje ili pokušaja da se do nje dođe preko neke nove stranke, sve su učestaliji u Srpskoj. Tako je samo u poslednjih mesec dana bilo na desetine promena partijskih dresova. Kostadin Vasić sad, već bivši član Ujedinjene Srpske (US) otišao je u NPS i odmah zadužio direktorsko mesto Turističke organizacije RS.

ПРЕЛЕТАЧИ У ЛОВУ НА НОВЕ ФОТЕЉЕ: Политичка пијаца у Српској ради пуном паром

Foto D. Pozderović

Takođe, potpredsednica US Natalija Trivić objavila je da napušta tu stranku zbog dužeg neslaganja u načinu organizacije i delovanja te partije. Ona tom prilikom nije obelodanila kojoj stranci će pristupiti, ali u javnosti se već spominje da je to najveća politička stranka u Srpskoj - SNSD.

Dugogodišnji član DEMOS i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Slobodan Stanarević obelodanio je da napušta tu partiju zbog neslaganja sa liderom stranke Nedeljkom Čubrilovićem, i obavestio javnost da uzima člansku kartu SNSD. Aleksandar Trninić, sad već bivši član SDS, SPS i NF, "prebacio" se u Ujedinjenu Srpsku i postao šef Kluba ove stranke u NS RS. Zbog masovnih prelazaka DNS je ostao bez čitavog gradskog odbora u Laktašima. Svi oni otišli su SNSD.

Tanja Topić, politički analitičar kaže da u preletanju nema ni ideologije, ni programa što je negde i logično s obzirom na to da partije generalno deluju na bazi interesa, a nikako na osnovu programskih uverenja ili idelogije.

Nažalost, dodaje, građani zatvaraju taj začarani krug koji znači lični interes uokviren u trgovinske odnose.

Ostvarivanje ličnih interesa

MLADEN Bubonjić, politički analitičar smatra da je ovde reč o političkoj i demokratskoj nezrelosti.

- Politika se ne percepira kao sredstvo, već kao cilj za ostvarivanje ličnih interesa za neki politički angažman ili indirektno za postavljanje na neke funkcije. Tako je od početka formiranja društveno-političkog sistema u celoj BiH, pa i značajnom delu zemalja bivše Jugoslavije - kazao je Bubonjić.

- Politika je ovde puka računica, a građanima ne smeta što su ih politički izabranici obmanuli i prešli u drugi tabor. To se vrlo brzo zaboravi, a problem nastaje kada preletači bivaju "vrbovani" za prelazak u istom bloku između stranaka koje su koalicioni partneri. Ovde odavno građani ne traže programe i principe već se opredeljuju često prema ličnim osobinama izabranih, a mnogi i nasednu na lažna obećanja tih istih političara - kaže Topićeva.

Sociolog Vladimir Vasić kaže da ovi i mnogi drugi primeri prelaska iz jedne partije u drugu, govore da u političkoj misli u BiH nemamo skoro nikakav princip.

- Nemamo nikakav ljudski pristup u svemu tome, jer se politička misao u BiH svodi na klasični makijavelizam, odnosno da cilj opravdava sredstvo i goli interes. Bilo to da se prelazi iz partije u partiju, iz opozicije u poziciju, nije više ni važno jer je na sceni jedno klasično političko trgovanje - kaže Vasić.

Dodaje da se gaze svi moralni, ljudski i ideološki principi.

- To na grub način šteti političkoj sceni u BiH. Šteti demokratskoj misli - navodi Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period