OTVORENA DEVETA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA U TREBINJU: “Kolo” okupilo neafirmisane umetnike iz regiona

D.Curać

30. 05. 2024. u 06:15

IZLOŽBOM slika i crteža Kristine Pirković, pod nazivom "Veliki Kreator", u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je deveta Međunarodna umetnička kolonija "Kolo".

ОТВОРЕНА ДЕВЕТА МЕЂУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТРЕБИЊУ: “Коло” окупило неафирмисане уметнике из региона

Foto KC Trebinje

Prema rečima Pirkovićeve, u fokusu njenog rada je čovek, a velika joj je čast što je upravo njena izložba otvorila ovu umetničku manifestaciju.

- Ono što me interesuje je čovek i ta situacija duhovno-materijalno, odnosno ta dva polariteta koja se dešavaju u svakom ljudskom biću. Pratim istoriju čovečanstva i civilizacije, zanimaju me promene koje se dešavaju kao posledica našeg rada i pravac u kom se krećemo - istakla je Pirkovićeva.

Jedan od učesnika je  Maja Obradović, umetnica iz Beograda, koja je oduševljena Trebinjem.

- Ono što očekujem i što mislim da je bitno jesu razmene ideja. U svom radu ja ističem muško-ženske odnose. Bavim se različitim tehnikama – rekla je Obradovićeva.

Humanitarna izložba

U okviru 9. Međunarodne umetničke kolonije "Kolo", čiji su selektori Dražen Milić i Vojislav Jovanović, u petak, 31. maja u 19 časova na platou Muzeja Hercegovine biće održana humanitarna izložba i aukcija slika, a sav prihod od prodaje namenjen je mladoj Trebinjki Svetlani Knežević koja boluje od cerebralne paralize.

Dražen Bošković, zamenik gradonačelnika Trebinja, naglasio je da je ova umetnička kolonija od velikog značaja za kulturnu ponudu Trebinja, u koje se umetnici rado vraćaju, ali i dolaze novi. Zahvalio je organizatorima kolonije, kao i Kulturnom centru Trebinje koji je ustupio svoj galerijski prostor, a koji se „uzdiže u jednu od najznačajnijih ustanova kulture u regionu i na čije se konkurse za izlaganje prijavi više od stotinu autora“.

Umetničku koloniju zatvara izložba radova nastalih tokom njenog trajanja, a koja će biti otvorena u galeriji Kulturnog centra Trebinje 1. juna u 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD