I OVE GODINE SPKD “PROSVETA” MOSTAR PODRŽALA MLADE LJUDE: Pomoć za školovanje koja mnogo znači

D.Curać

30. 05. 2024. u 08:45

VEĆ osmu godinu zaredom Srpsko prosvetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosveta" - Gradski odbor Mostar dodeljuje stipendiju "Vladimir Ćorović", a ove godine "Prosvetinu" stipendiju dobila su 42 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole, 41 srednjoškolac i 74 studenta.

И ОВЕ ГОДИНЕ СПКД “ПРОСВЕТА” МОСТАР ПОДРЖАЛА МЛАДЕ ЉУДЕ: Помоћ за школовање која много значи

foto SPKD Prosvjeta

Troje učenika i studenata dobilo je nagradu "Boris Peško" za aktivnost u zajednici, dok su još 22 đaka i studenata iz cele Hercegovine dobila nagrade za školovanje.

- Obrazovni sistem danas nije savršen. Učenicima i mladim ljudima jako teško je da naprave proboj i napreduju, a u ime svih stipendista hvala SPKD "Prosveta" na podršci mladima - rekao je Vuk Janković, gimnazijalac iz Trebinja, dobitnik i stipendije i nagrade "Boris Peško".

U Sabornoj crkvi, pred stipendistima, njihovim roditeljima i donatorima, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je podsetio na reči patrijarha Pavla "Budimo ljudi", i podsetio na njegovu skromnost i veličinu.

Predsednik Organizacionog odbora za stipendije Slavko Andrejević osvrnuo se na to da su mostarski Srbi svojevremeno Saborni hram zidali za pokolenja, nadajući se da će on biti ispunjen, ne samo većim brojem ljudi, već i boljim ljudima.

- Ista vizija ih je vodila da ulažu u obrazovanje i kulturu, pa su osnovali "Prosvetu" 1902. godine, koja je krenula sa stipendiranjem omladine. I nije slučajno da je Hram stradao baš onda kada je naša vizija postala sitna i loša - kao što otac Tadej kaže "kakve su vam misli, takav vam je život" - poručio je Andrejević.

Veliki broj donatora

OD 2016. godine dodeljeno 658 stipendija i 77 nagrada za decu u Mostaru i Hercegovini. Ove godine ukupno je podeljene 182 stipendije i nagrade đacima osnovnih i srednjih škola i studentima u akademskoj 2023/2024. sa područja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Ovaj program podržava 150 donatora.

Predsednica SPKD "Prosveta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović navela je da je simbolično što se svečanost dodele stipendija održava u Sabornoj crkvi, simbolu srpskog identiteta u Mostaru.

- Saborna crkva se diže iz ruševina, baš kao i srpski narod i njegova kultura. Programom stipendija, želimo da pomognemo ne samo našu mladost u Mostaru i dolini Neretve, već i u celoj Hercegovini. Mostar je oduvek bio kulturni i prosvetni centar hercegovačkih Srba - rekla je Bjelica Šagovnović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE ZNAM NI GDE DA GA SAHRANIMO Otac vehabije koji je upucao žandarma - Vaspitavali smo ga i trudili se, vrbovali su mi dete i oteli ga