OLAKŠICA ZA GRAĐANE ISTOČNOG DELA SRPSKE - GAS JEFTINIJI ZA 12,5 ODSTO Nakon pada cene nafte, logična korekcija

M. REGOJE

08. 04. 2023. u 06:15

PRIRODNI gas za april, maj i jun biće u Istočnom Sarajevu za za 12,5 odsto jeftiniji u odnosu na prvi kvartal tekuće godine.

ОЛАКШИЦА ЗА ГРАЂАНЕ ИСТОЧНОГ ДЕЛА СРПСКЕ - ГАС ЈЕФТИНИЈИ ЗА 12,5 ОДСТО Након пада цене нафте, логична корекција

Mariana Regoje

Direktor "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek je podsetio da se cena prirodnog gasa obračunava po naftnoj formuli, a kako je pala cena nafte, logičan sled je i korekcija cene gasa.

- Sigurno je da ćemo sa ovim pojeftinjenjem imati najnižu ceni gasa u Evropi - rekao je Elek.

"Gasprom", osim "Sarajevo-gasa", ovim energentom snabdeva i "Gas-Res" iz Banjaluke i sarajevski "Energoinvest".

Kada su u pitanju odnosi sa "Energoinvestom", Elek je rekao da je "Sarajevo-gas" ispunio tražene uslove.

OD OVE GODINE U VLASNIŠTVU SRPSKE

PREDUZEĆE "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva od početka 2023. je 100 odsto u vlasništvu Srpske. Direktor "Sarajevo-gasa" izjavio je ranije da imaju dozvolu za transport gasa na 40 kilometara između Zvornika i Kladnja, ali da je u planu, izgradnja novih 70 kilometara.

- Iz vlastitih sredstava finansiramo izgradnju gasne stanice u Šekovićima koja će biti sabirna tačka odakle će da krene gasifikacija Šekovića, Vlasenice, Milića, Han Pijeska i ski-centra Ignjišta. Radimo i gasifikaciju Pala i Istočnog Novog Sarajeva koje nije obuhvaćeno - naglasio je Elek.

- Potpisan je novi ugovor o transportu, međutim federalna vlada nije nikada ukinula nelegalnu odluku o zabrani transporta gasa za Istočno Sarajevo njihovim gasovodom - rekao je Elek i dodao se čeka reakciju Vlade Srpske.

Navodeći da ova situacija traje već 11 godina, Elek je istakao da je gas za korisnike u Istočnom Sarajevu zbog ove uredbe Vlade Federacije BiH skuplji za pet do šest odsto, jer je u cenu gasa "Energoinvesta" uračunato pet dolara na hiljadu kubika, čime vraćaju svoj stari dug Ruskoj Federaciji.

- Zbog svega toga njihov dug moraju plaćati i građani Istočnog Sarajeva - zaključio je Elek.

Cena prirodnog gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cena naftnih derivata na svetskim berzama, a istu naftnu formulu "Gasprom" primenjuje za "Gas-Res", "Sarajevo-gas" i "Energoinvest".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)