NAJVIŠE GINU NAJSTARIJI: U saobraćajnim nesrećama na putevima RS stradaju osobe u trećoj životnoj dobi

N. BUNIĆ

19. 07. 2022. u 07:13

NA putevima u Republici Srpskoj ove godine najčešće su stradale osobe starosti od 61 do 70 godina, govore podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

НАЈВИШЕ ГИНУ НАЈСТАРИЈИ: У саобраћајним несрећама на путевима РС страдају особе у трећој животној доби

Foto: AP

Stručnjaci za saobraćaj upozoravaju da upravo treća životna dob sa sobom nosi rizike u vožnji, prevenstveno zbog zdravstvenih problema koji se javljaju sa godinama.

Za šest meseci ove godine dogodilo se 4.548 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 40, a teže je povređeno 246 lica, podaci su MUP-a RS.

Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, nedržanje odstojanja, prvenstvo prolaza, vožnja unazad i strana kretanja vozila.

- U prvih šest meseci ove godine na putevima je stradalo osam osoba starosti od 61 do 70 godina. Poginulo je i sedam osoba životne dobi od 31 do 40 godina. Među nastradalima bilo je pet osoba od 18 do 20, i jedno maloletno lice - naveli su u MUP-u RS.

Predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da podatak da stariji najviše stradaju u saobraćajkama nije iznenađujući.

NAJMLAĐA ŽRTVA DO 17 GODINA

IZ MUP-a Republike Srpske navode da je za prvih šest meseci ove godine nastradalo jedno maloletno lice starosti od 14 do 17 godina i jedna osoba starija od 81 godinu.

- Stvorena je pogrešna slika u medijima da su mladi ti koji najviše stradaju. Kada čovek dođe u godine, s time opadaju i njegove vozačke sposobnosti. Zdravstveni problemi, bolesti, čak i one manje opasne, utiču na sposobnost vozača. Tu je i konzumiranje alkohola - rekao je Jaćimović.

On ističe da postoji problem u komunikaciji između zdravstevnih ustanova u Srpskoj i nadležnih policijskih tela, zbog čega stariji ljudi koji imaju određenu bolest ili stanje koje smanjuje koncentrisanosti i fizičke sposobnosti ipak sedaju za volan.

- Tu je zakazao sistem. Zdravstvene ustanove moraju obavestiti policijske organe ukoliko njihovi pacijenti nisu u stanju da voze. Često vidimo ljude koji u "gipsu" upravljaju automobilima. To ne sme da se dešava - poručio je Jaćimović.

Prema podacima MUP-a, crne tačke na kojima se dešava najviše saobraćajnih nesreća godinama su uglavnom isti pravci.

Foto Novosti

Put Klašnice - Gornja Vijaka, koji povezuje Laktaše i Prnjavor, drži crni rekord puteva u Srpskoj - u pet saobraćajnih nesreća prošle godine, na ovoj magistrali život je izgubilo isto toliko osoba, a čak 10 lica je teško povređeno. I deonica Bijeljina 1 - Bijeljina 2 (takozvana druga faza obilaznice oko Bijeljine), i Bijeljina - Ugljevička Obrijež takođe su kobne za vozače. Na tim pravcima prošle godine život je izgubilo sedam osoba, a 21 je teško povređena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata