RADNICI USKORO U SVOJIM POGONIMA! Nekadašnji gigant iz Istočnog Sarajeva "Mofas" ponovo staje na noge

M. REGOJE

08. 02. 2022. u 07:13

GRAD Istočno Sarajevo je potpisao Ugovor o kupovini 51 odsto preduzeća "Mofas" od većinskih vlasnika i na taj način sačuvao radna mesta, ali i metalsku industriju na području Istočnog Sarajeva.

РАДНИЦИ УСКОРО У СВОЈИМ ПОГОНИМА! Некадашњи гигант из Источног Сарајева Мофас поново стаје на ноге

Pogoni "Mofasa" u Istočnom Sarajevu, Foto M. Regoje

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za "Novosti" ističe da je gradska uprava na ovaj način pokazala da je opredeljena da, putem preduzeća "Direktne investicije Grada Istočno Sarajevo", podrži metalsku industriju, ali ne samo nju nego i sve druge segmente privrednog života.

- Sada nam preostaje daleko teži deo posla, da reorganizujemo preduzeće i nastavimo proces proizvodnje, obezbedimo tržište i stabilnost rada - ističe Ćosić.

On dodaje da bi smo danas imali preduzeće u stečaju, radnike bez posla i vrednu imovinu preduzeća prepuštenu odlučivanju faktora koji su izvan delokruga lokalne zajednice, ali i Vlade Republike Srpske, da nisu odreagovali na vreme.

Ćosić smatra da ovo preduzeće ima tržišni prostor, kao i da "Mofasovi" proizvodi mogu naći svoje mesto na zapadnoevropskom tržištu.

On dodaje da bi se, gašenjem ovog preduzeća, ugasila metalska industrija na području Istočnog Sarajeva, što bi značajno uticalo na kompletnu privredu.

- Zahvaljujemo Vladi Srpske na sredstvima doznačenim za ove potrebe, a nas u narednom periodu čeka veliki i težak posao, da reorganizujemo preduzeće i pokušamo da sačuvamo radna mesta naših ljudi - zaključio je Ćosić.

Ljubiša Ćosić, Foto Privatna arhiva

Predsednik Sindikalne organizacije "Mofasa" Zoran Lazarević, za "Novosti", kaže da očekuju početak proizvodnje u što kraćem roku.

- Mi smo stupili u kontakt sa kupcima, imamo već i naručene proizvode za prvu polovinu godine, tako da naše preduzeće mora početi sa radom što pre, da bismo stigli sve da odradimo na vreme - kaže Lazarević.

On dodaje da je vizija radnika ovog preduzeća da se izabere novi menadžment, i da očekuju da opet rade svoj posao koji je, kako ističe, već razrađen.

VLASNIČKA STRUKTURA PREDUZEĆA

VLADA Republike Srpske je, podsećamo, sa investitorima iz Nemačke i Tešnja, na imovini nekadašnjeg giganta "Famosa", pre šest godina formirala preduzeće "Mofas".

U ovom preduzeću 49 odsto vlasništva je imao "Famos", koji je u većinskom vlasništvu Srpske, firma "Paul Bernhardt" je imala dva odsto, njen vlasnik Ote Dirk 24 odsto, dok je Šefik Husaković iz Tešnja imao 25 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...