KIKINĐANIN S VARJAČOM PO SVETU: Radovan Subin, od kuvara amatera, do viteza kulinarstva

Рада Шегрт
Rada Šegrt

03. 01. 2025. u 07:00

RADOVAN Subin, od kuvara amatera do viteza kulinarstva, kuva s dušom i deli ljubav kroz svako jelo.

КИКИНЂАНИН С ВАРЈАЧОМ ПО СВЕТУ: Радован Субин, од кувара аматера, до витеза кулинарства

Foto: Privatna arhiva

Kada se pojavio na prvom lokalnom takmičenju u kuvanju riblje čorbe, organizatori, koje je poznavao, začuđeno su ga pitali zbog čega je došao sa kotlićem i varjačom. Ne verujući da je naučio da kuva, odredili su da se nadmeće u pripremi ribljeg paprikaša, jer to nije bilo "glavno". Na kraju su morali da mu dodele treće mesto. Bilo je to pre dvadesetak godina. U međuvremenu je Radovan Raša Subin potpalio mnogo kotlića i skuvao litre i litre riblje čorbe, mnogo porcija paprikaša, gulaša, pasulja i osvojio mnogo prvih nagrada.

Postao je član ili predsednik žirija na mnogim manifestacijama, stekao titulu viteza kulinarstva i napisao knjigu "Zlatnom varjačom po svetu". U decembru je proglašen za "Lidera koji pomera granice" u kulinarskim dostignućima. Više nego impresivno za viteza s varjačom, bez diplome.

- Kuvar sam postao, jer sam morao da menjam životne navike. Dugo sam igrao fudbal, ali više nisam mogao da živim kafanski. Počeo sam da pecam, ali nisam znao šta ću s ribom, jer se kod mene u Srpskoj Crnji, gde sam rođen, ona jela dva puta godišnje, za Badnji dan i na Veliki petak. Da je ne bih bacao, počeo sam da učim kako se kuva čorba. Ništa ne radim površno, pa su moje čorbe počeli svi da hvale. Krenuo sam na takmičenja i počeo da osvajam nagrade - priseća se Subin.

Na takmičenja je odlazio sam, niti ga je ko ispraćao niti dočekivao, a ni finansirao. Onda su ga pozvali na festival hrane u Ljuboviji. Osvojio je prvu nagradu. Uspeh je ponovio i na "Zlatnom kotliću Vojvodine" u Somboru.

- Sombor, Apatin i Bezdan najbolji su u kuvanju riblje čorbe i paprikaša. Od njih sam mnogo naučio. Po mom ubeđenju, riblju čorbu ne treba jesti niže od Dunava. Samo u Vojvodini - tvrdi Kikinđanin.

Jezik vojvođanske hrane

SVI znamo da pričamo jezikom hrane. Vojvođanska kuhinja je kao roman bogata. U jednom zalogaju čulo ukusa oseti slano, slatko, ljuto, kiselo, gorko. Mađari u gulaš dodaju kašiku pekmeza, meda ili čak čokoladu za kuvanje, da slatkoća pokupi gorčinu. Ovde se uz kobasicu jede kompot, a uz kuvano goveđe meso sos od višanja, opisuje Subin.

Nekadašnji trgovac, sada kuvar bez diplome, u vitrinama ima bezbroj diploma i pehara. Na manifestacijama ocenjuje hranu sa majstorima kuhinje kakvi su Stevo Karapandža, Stambol Geštamov, Saša Mišić, pa Lepi Brka, Đoka Varenika.

- Ne znam da pripremam i serviram hranu kao oni. Ali sam majstor za kotliće i bakrače - kaže Subin, jednako uspešan u kuvanju riblje čorbe, paprikaša i gulaša.

Njegov favorit je, ipak, ovčiji paprikaš.

- Jagnje je za ražanj, odnosno za pečenje, a za paprikaš je ovčije meso. Volim jagnjetinu, a najviše volim da spremam, jedem i ocenjujem ovčiji paprikaš. Gulaš ne mora da bude samo od junećeg mesa. Ne treba mešati perkelt, gulaš i paprikaš. Gulaš je od čistog mesa, kao i perkelt, ali je čorbastiji. Paprikaš je od mesa i krompira. Pravim i sekelji gulaš, od mesa i kiselog kupusa. Dobra sarma se pravi i sa svinjskim i goveđim mesom, ali i sa ovčijim - prenosi Subin.

Riblja čorba

NA kilogram ribe ide maksimalno litar i po vode. Kod paprikaša je mera jedan prema jedan. Na kilo ribe dodaje se supena kašika aleve paprike, sto grama luka, malo paradajza ili belog vina i to je to. Ali treba kvalitetna riba, šarana najviše, malo soma, može i kečiga, mrena i deverika, otkrio je Subin.

Posle 20 godina kuvanja među korice knjige "Zlatnom varjačom po svetu" sabrao je 20 recepata, 60 fotografija, ali i 10 anegdota sa kulinarskih manifestacija na kojima je pripremao ili ocenjivao hranu.

- Njegov život je kao dobro skuvano jelo - sastavljen od različitih, ali usklađenih sastojaka. Knjiga nije samo zbirka recepata, već testament njegovog života. Živi sa strašću, kuva sa dušom i deli ljubav kroz jelo - ocenio je prof. dr Saša Stepanov.

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE DOBRO! ŽELIM DA BUDEM BOLJI: Alkaraz se odlučio na velike promene