ZNANJEM ENGLESKOG ZADIVILA KINEZE: Gimnazijalka Maša iz Beograda pobedila na Svetskom takmičenju "Pojas i put" (FOTO)

Lj. Preradović

25. 10. 2024. u 17:01

MAŠA Jejina, učenica četvrtog razreda Treće beogradske gimnazije i student prve godine klavira na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, osvojila je prvo mesto iz engleskog jezika na svetskom takmičenju "Pojas i put" u organizaciji 21st Century Cup.

ЗНАЊЕМ ЕНГЛЕСКОГ ЗАДИВИЛА КИНЕЗЕ: Гимназијалка Маша из Београда победила на Светском такмичењу Појас и пут (ФОТО)

Foto: 21st Century Cup

Nadmetanje je održano u kineskom gradu Vukci, nedaleko od Šangaja, od 17. do 21. oktobra, a maturant Maša, iz naše prestonice, pobedila je u finalu u konkurenciji 30 učesnika.

Iako još pod utiscima boravka u Kini i na takmičenju, Maša se po povratku u Beograd odmah vratila obavezama u školi i na fakultetu. Silno obradovana nagradom, puna uzbuđenja, veselim glasom kazuje nam:

- Čitav događaj, a ne samo takmičenje, za mene su veliko iskustvo. Imala sam malo tremu, ali i veliku podršku. Atmosfera je bila divna, upoznala sam mnogo ljudi i sa mnogima od njih ću sigurno ostati u kontaktu. Svi mi, takmičari, sa različitih meridijana, iz drugačijih kultura, uprkos svim različitostima, bili smo stub podrške jedni drugima.

Kao jedan od najmlađih takmičara, Maša je u polufinalu ostavila snažan utisak na žiri kroz govor "Civilizacije: sukobljavaju se i koegzistiraju" (Civilizations: clash and coexist), kao i zrelim i zanimljivim odgovorima na pitanja žirija. Plasirala se u finale takmičanja gde je još jednom briljirala izlaganjem "Slažem se da se ne slažem" (Agree to disagree) i dodatnim govorom koji je trebalo improvizovano osmisliti na samom takmičenju. Nadmetanje je okupilo predstavnike iz 60 država, a u velikom finalu uz Mašu je učestvovalo još njih 29.

Foto: 21st Century Cup

Maša Jejina

- U polufinalu tema je bila o civilizacijama, odnosno kako međusobno kontriraju, ali i međusobno postoje. U govoru sam isticala prisutnost u svetu i jednog i drugog, i da moramo da se međusobno poštujemo da bismo živeli u boljem svetu. Finalno takmičenje se odnosilo na razlike u kulturi, pa sam govorila o tome da li i kako mogu da se iskoriste za zajednički život - priča nam Maša i dodaje:

- Najjači utisak, pored takmičenja, ostavili su mi kineska kultura i njihov način života.

U pripremi Mašinog govora i putovanja na svetsko takmičenje, osim organizatora - Akademije umnetnosti Novi Sad, učestvovali su i predstavnici Instituta "Pojas i put" Vlade Srbije, direktor Instituta prof. dr Bojan Lalić i prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Maša je, kako navodi novosadska Akademija umetnosti, dokazala svoju kreativnost, elokvenciju na engleskom jeziku i sposobnost da prethodno stečeno znanje iz istorije, geografije, muzike, književnosti, umetnosti, kao i veliko kulturološko iskustvo koje je stekla boraveći u Kini četiri nedelje, spoji u jedno i izrazi kroz veštinu javnog govorništva.

VEŠTA I U GOVORNIŠTVU

NA nacionalno takmičenje Mašu je prijavila profesor Ivana Joksimović Lutkić, koja joj predaje engleski i Trećoj beogradskoj gimnaziji, koja je, kako saznajemo, kod Maše prepoznala sposobnosti govorništva.

- Ohrabrila me je da se prijavim na nacionalno takmičenje - priča Maša kako je dospela do nadmetanja. 

Na svetsko takmičenje, Maša je stigla, prethodno osvojivši prvu nagradu na nacionalnom takmičenju, 16. septembra na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na tom nadmetanju učestvovali su đaci i studenti iz Beograda i Novog Sada, a ocenjivao ih je tročlani žiri: Kornelija Odri, profesor engleskog jezika u Karlovačkoj gimnaziji, prof. dr Bojan Lalić, direktor Instituta "Pojas i put" Vlade Republike Srbije i Bojana Borković, nastavnik engleskog jezika na Akademiji umetnosti Novi Sad.

Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu organizuje četiri godine takmičenja u partnerstvu sa kolegama iz organizacije 21st Century Cup sa sedištem u Pekingu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVA VELIKA ODLUKA U PARTIZANU: Otpušten Ivica Iliev