IZGORELI ZAŠTIĆENI DUDOVI STARI 200 GODINA: Drvored duž puta Izbište – Uljma, kod Vršca, koji je država zaštitila 1974, oštećen u požaru

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

19. 09. 2024. u 11:51

U ATARSKOM požaru, koji je ovih dana izbio usled nekontrolisanog paljenja strništa, potpuno su izgorela tri stara duda, koja se nalaze duž puta Izbište - Uljma, dok je oko 15 stabala vidno i teško oštećeno. Reč je o više od 200 godina starom drveću, koje je već pola veka pod zaštitom države kao spomenik prirode. Vršački ekolozi zato od nadležnih traže da hitno reaguju.

ИЗГОРЕЛИ ЗАШТИЋЕНИ ДУДОВИ СТАРИ 200 ГОДИНА: Дрворед дуж пута Избиште – Уљма, код Вршца, који је држава заштитила 1974, оштећен у пожару

Foto: D.Maksimović

Još u maju ove godine nekoliko udruženja je pokrenulo inicijativu da se uradi revizija zastarelog akta o objedinjenoj zaštiti drvoreda dudova, koji se protežu sa obe strane puta Vršac - Straža, Uljma - Izbište i Izbište - Zagajica. U avgustu su svoje zahteve zvanično poslali i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, na čiji je predlog 1974. tadašnja Opština Vršac ove dudove stavila pod zaštitu, ali o njemu uopšte nije brinula na propisan način. Odgovor i dalje čekaju.

- Da je naša zabrinutost za opstanak vršačkih dudova opravdana, govori i ovaj požar, koji se proširio sa obližnje njive i zahvatio područje u dužini od oko 300 metara. Pričinjena šteta je velika i zato tražimo da se utvrde okolnosti izbijanja požara i da se povede postupak protiv počinioca - jasan je Dejan Maksimović iz Ekološkog centra "Stanište". 

Foto: D.Maksimović

 

Ekolozi traže i da lokalna samouprava promeni dosadašnjeg upravljača tim prirodnim dobrom, jer, ističu, preduzeće "Vojvodinaput" iz Pančeva nema kapacitet da brine o zaštiti prirode. Traže, takođe, i da Pokrajinski zavod već iduće godine uradi reviziju akta iz 1974, jer će to biti osnov za popis i opis zdravstvenog stanja svih dudova, kao i za davanje predloga mera za očuvanje i postepenu obnovu drvoreda.

PALE STRNIŠTA UPRKOS KAZNAMA

OŠTEĆIVANjE zaštićenog prirodnog dobra krivično je delo protiv životne sredine, za koje je zaprećena i zatvorska kazna, a spaljivanje strništa prekršaj, za koji je propisana novčana kazna do 1.000.000 dinara. Uprkos tome, ratari nastavljaju sa ovom sumanutom praksom, koja je pogubna za kvalitet zemljišta, za živi svet i za saobraćaj. Očigledno je, ipak, da ih ti rizici ne uzbuđuju, jer verovatno niko nikada nije kažnjen ni po jednoj ovoj osnovi - kaže Dejan Maksimović. 

- Planirano je da Zavod tek 2028. uradi reviziju samo za drvored koji je sada stradao, ali mi smatramo da, zbog stepena ugroženosti, to treba uraditi odmah i to za sva tri drvoreda odjednom - ističe Maksimović.  

Foto: D.Maksimović

Njiva sa koje se požar proširio na dudove

Sagovornik "Novosti" podseća da je značaj ovih dudova nemerljiv. Osim istorijskog, jer svedoče o tome da je u Vršcu nekada glavna privredna grana bila svilarstvo (svilene bube se hrane lišćem belog duda), imaju i ekološki značaj, kao jedino utočište za ptice i druge životinje među prostranim oranicama. Predstavljaju i lokalni identitet, jer oplemenjuju jednolični banatski krajolik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U ZATVOR ZBOG PEDOFILIJE: Glumac iz Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad dečakom