STERIJINE PIRAMIDE NA POGREŠNOM MESTU: Inicijativa građana da se svi delovi spomenika postave na prvobitnu poziciju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 07. 2024. u 16:35

PRE godinu dana spomenik Jovana Sterije Popovića vraćen je na promenadu u Ruskom parku u Vršcu, čime je ispravljena višedecenijska nepravda, koja je slavnom piscu učinjena kada su ga odatle premestili na Pozorišni trg, daleko od prolaznika i očiju javnosti.

СТЕРИЈИНЕ ПИРАМИДЕ НА ПОГРЕШНОМ МЕСТУ: Иницијатива грађана да се сви делови споменика поставе на првобитну позицију

Foto: J.J.Baljak

Ove godine su pored njega postavljene i četiri zarubljene piramide, koje su predstavljale sastavni deo spomeničke celine. Međutim, nisu vraćene u prvobitni položaj, na šta je Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, pod čijim nadzorom je taj premeštaj obavljen, ukazao vršački novinar Ivan Babić i zvanično od njih zatražio da se to promeni.

-Zarubljena piramida, na kojoj piše ko je i kada podigao spomenik, stajala je ispred Sterije, sa njegove desne strane, dok su preostale tri bile poređane u istom nizu, takođe ispred njega, sa idejom da se na njih sedne i gleda u pisca. Sada su one postavljene u njegovoj pozadini, u travnjaku, bez ikakve svrhe. I piramida sa natpisom je u njegovom zaleđu – objašnjava Babić, koji je 1981. godine prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika.

Foto: J.J.Baljak

Sterijin spomenik pre nego što je bio premešten, pa ponovo vraćen u Ruski park

Spomenik, koji ovog velikana prikazuje u nadljudskoj veličini, podignut je na inicijativu pesnika Vaska Pope, takođe znamenitog Vrščanina. Novac za njegovu izradu prikupljali su glumci i pozorišni radnici iz svih pozorišta stare Jugoslavije. Zato je na propratnoj zaravljenoj piramidi napisano da spomenik podižu „pozorištnici Jugoslavije“.

Godine 2009. premešten je na glomazni tamno braon mermerni postament na novoizgrađenom Pozorišnom trgu, dok su piramide bile nabacane daleko u njegovoj pozadini. Simbolično je bio okrenut ka zgradi pozorišta, koje nosi njegovo ime.

Ipak, to rešenje se ubrzo pokazalo kao jako loše, jer su ga, između ostalog, vandali skrnavili grafitima i pogrdnim rečima, pa je posle 14 godina, na inicijativu građana, vraćen na svoju prvobitnu lokaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!