BIBLIJSKO PROROČANSTVO: Kakve veze ima crvena junica s ratom na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 23:00

PET junica besprekorno crvene dlake, bez mane, koje se nikada nisu telile, nikada nisu pomužene niti bile upregnute u jaram, dovedeno je u Izrael zbog drevnog biblijskog obreda i namere dela ultranacionalističkih Jevreja da unište kompleks džamije Al Aksa i zamene ga Trećim hramom, izveštava Al džazira.

БИБЛИЈСКО ПРОРОЧАНСТВО: Какве везе има црвена јуница с ратом на Блиском истоку

Foto: EPA

Katarska televizija prenosi da poduhvat vodi organizacija "Institut hrama" koja se zalaže za gradnju Trećeg hrama u Jerusalimu, i koja od 1987. godine traga za junicama koje ispunjavaju striktne i gotovo nemoguće uslove da bi mogle da postanu obredne životinje.

Kako navode, prema obrazloženju ultranacionalističkih jevrejskih organizacija, Treći hram se ne može izgraditi dok se Al Aksa, treće najsvetije mesto islama, ne uništi, a sveštenici koji će vršiti obrede u njemu i kompleks ne očiste i to vodom u koju je umešan i pepeo žrtvovane crvene junice. Životinje koje mogu da se koriste u ovom obredu su nabavljene, dopremljene u Izrael i stekli su se uslovi za rušenje Al Akse i gradnju Trećeg hrama, dodaje se dalje. I smak sveta – jer gradnja Trećeg hrama, prema biblijskim proročanstvima, povezana je sa dolaskom Mesije, Isusa Hrista i krajem sveta.

Institut hrama na svom sajtu navodi da su posvećeni Božjoj zapovesti o gradnju Svetog hrama na Hramovnoj gori u Jerusalimu. Sama stvarnost jevrejskog prisustva znači da će hram biti ponovo izgrađen, navodi institut i dodaje da se ubrzano bližimo kataklizmičnim vremenima u kojima će "Sveti hram ponovo biti žarište duhovnog središta čovečanstva".

Što se tiče crvene junice, na sajtu instituta objašnjava se da je spaljivanje ove životinje jedna od 613 jevrejskih zapovesti, kao i da potpuna obnova svih aspekata službe u Svetom hramu i oživljavanje potpune ritualne čistote kod Jevreja zavisi od pripreme crvene junice. I takve su se tražile decenijama.

Jerusalim / Foto B. Subašić

Prema navodima medija, Institut hrama je dva puta kupovao crvene junice, ali se kasnije ispostavilo da one ne ispunjavaju potrebne uslove. Ovaj treći put junice su stigle iz Teksasa (SAD) i navodno odgovaraju verskim propisima.

Samu organizaciju Institut hrama, Al džazira opisuje kao manjinski ultranacionalistički pokret kojem se suprotstavljaju ona jevrejska učenja prema kojima se Treći hram može izgraditi tek nakon dolaska Mesije. Dodaju, takođe, da se članovi pokreta zalažu za obavljanje jevrejskih obreda u džamiji Al Aksa, kršeći dugogodišnju zabranu prisustva Jevreja u ovoj bogomolji.

O njima je 2016. pisala Jevrejska telegrafska agencija da su dobili određena sredstva iz budžeta izraelske vlade, "mada ona nisu značajna", dok je "Džeruzalem post" pisao 2013. da je u protekloj deceniji Institut hrama od ministarstava kulture, obrazovanja i sporta dobio između 79.500 i 185.200 dolara (300.000 i 700.000 novih izraelskih šekela).

Izrael im je pomogao i u dopremanju junica u ovu zemlju, tvrdi Al džazira, pozivajući se na istraživanje jevrejske nevladine organizacije "Ir Amim". One su uvezene kao kućni ljubimci, navodi se dalje, kako bi se zaobišla ograničenja na uvoz žive stoke u to vreme.

Izraelsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zaobišlo je propise kada je tražilo dozvolu za uvoz crvenih junica, naveo je "Ir Amim" u izveštaju iz avgusta prošle godine.

Netanel Ajzak, generalni direktor Ministarstva za poslove i nasleđe Jerusalima, održao je govor u čast dolaska junica na aerodrom "Ben Gurion" u septembru 2022. godine i priznao da ministarstvo finansira razvoj oblasti Maslinove gore gde je planirana je ceremonija. U dopremanju junica učestvovala je i jevrejsko-hrišćanska organizacija "Boneh Izrael".

"Džeruzalem post" izvestio je, takođe, o dolasku crvenih junica u Izrael, navodeći da će one biti smeštene na dve lokacije dok ne dođe vreme za obredno žrtvovanje. List je citirao teksaškog farmera Bajrona Stinsona koji je uzgojio junice.

FOTO: Tanjug/AP

-Biblija kaže da treba doneti crvene junice kako bi se očistio Izrael, i ja to možda ne razumem, ali samo radim ono što se u Bibliji kaže. Proročanstva su se ispunila, Jevreji su se vratili u Izrael i sada treba da sagrade hram. Ali to je kao kada kupujete veoma dobar automobil. Ako nemate ključ, ne možete nikuda s njim. Crvena junica je ključ da bi hram radio kako treba, rekao je Stinson.

U izveštaju katarskog medija citira se i govor hrišćanskog propovednika Majka Semjuela Smita iz evangelističke hrišćanske grupe "Boneh Izrael", u kojem on kaže da se posle 2.000 godina pojavila odgovarajuća crvena junica i da veruje da će njeno žrtvovanje biti obavljeno u proleće 2024. u periodu od Pashe (krajem aprila) do Pedesetnice (sredinom maja).

Crvene junice su navodno bile jedan od razloga za napad 7. oktobra prošle godine na Izrael koji je izveo Hamas nazvavši svoju akciju "Potop Al Aksa".

U govoru povodom 100 dana izraelskog rata u Gazi, portparol brigade Kasam Abu Obeida rekao je da crvene junice izazivaju zabrinutost, a da je potencijalna žrtva "odvratni verski mit usmeren na napad na verska osećanja čitavog jednog naroda".

Al džazira dodaje da je odbrana Al Akse važna misija za palestinske muslimane, kao i da su Palestinci decenijama strahovali od pokušaja Izraela da zauzme bogomolju, podignutu na mestu Solomonovog hrama.

Sve veće prisustvo Jevreja u Al Aksi i česti napadi izraelskih snaga bezbednosti na palestinske vernike poslednjih godina samo su pojačali te strahove, ističe ovaj medij.

S druge strane, viši istraživač iz organizacije "Ir amima" Aviv Tatarski nije toliko ubeđen da će do spaljivanja junice zaista i doći ovog proleća.

On je za Al džaziru izjavio da je u jevrejskim verskim tekstovima mnogo detalja oko žrtvovanja i spaljivanja crvene junice dvosmisleno. Za njega je, kako je istakao, prava opasnost od hramovnog pokreta to što "radi protiv muslimanske slobode veroispovesti" i što je dosledno "pokušavao da stvori neku vrstu jevrejske kontrole" nad Al Aksom, što podržava izraelska vlada, kako se dodaje.

Bez obzira na sve, on ne veruje da će se ceremonija sa crvenom junicom ili izgradnja hrama dogoditi uskoro. On je naveo da ne veruje da postoji dovoljno jaka podrška izraelske vlade za grupu koja želi da uništi Al Aksu, kao i da obred s junicom sada ne bi izazvao toliko pažnje široke jevrejske javnosti, donosioca odluka i važnih rabina, naveo je Tatarski, a prenela Al džazira.

-Ne potcenjujem opasnost od ovih grupa… (ali) izgradnja hrama znači potpuno drugačiji Izrael od današnjeg, zaključio je Tatarski.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)