LESKOVAČKI ĆEVAPI I PRAVO I OBAVEZA: Natpis "leskovački roštilj" i danas garantuje više posla i bolju zaradu
Nema grada u Srbiji gde se mnogi ugostiteljski objekti ne reklamiraju natpisom „leskovački roštilj“ iako on možda Leskovac nije ni video. Tako je bilo i pre osam decenija o čemu su pisali tadašnji novinari koji konstatuju da se na pomen ovog grada ljudi prvo sete velikih leskovačkih fabrika i neizostavnih ćevapčića.
Ovaj specijalitet sa roštilja i tada je bio popularan u celoj zemlji, jer su ih Leskovčani, kao i danas, pravili majstorski. U tom gradu, koji je krajem tridesetih godina prošlog veka imao nešto više od 20.000 stanovnika, za jedan dan se jelo blizu 5.000 ćevapa.
Zbog toga je Leskovac imao veliki broj roštilj majstora koji su radili u sopstvenim lokalima, drugi su imali svoje roštilje po popularnim kafanama, a treći su ih pekli po ulicama.
- U Leskovcu nema ni jednog građanina koji ne smatra za svoju dužnost i pravo, da bar dva puta nedeljno, ne ruča ili večera ispred ćevabdžinice sa svojom porodicom. To je minimum koga se tačno pridržavaju najsiromašniji kao i najbogatiji. A ima ljudi koji se mesecima hrane ili bar samo večeraju ovaj specijalitet – objavila je „Politika“ u septembru 1939. godine.
Novinari ovog lista donose sliku Leskovca tog doba čiji bitan segment čine specijaliteti sa roštilja.
- Celog dana na pijaci ili na saboru možete da vidite oznojenog čoveka, kako premeće ćevapčiće, trpa ih u lepinje, koje leže na gomilama pored roštilja, i deli naokolo. Ovakva radnja se otvara na uglu ulice ili na sredini. Gde god uveče sede ljudi ispred kafana, gde god ujutru ulaze na posao, gde god se danju zadržavaju i prolaze tu odmah zadimi vatra ispod roštilja, na kome zamiriše pečeno meso – navode tadašnji novinari i ističu da svi oni koji, iz bilo kog razloga dođu u Leskovac, na kraju zasednu ispred „prodavnica ćevapa“.
Iako je u to vreme privredna kriza „teško pogodila mnoge čaršije“, leskovačka se držala prilično dobro. Preduzeća stalno niču, a ona koja postoje, stalno se šire. Kriza se još mnogo manje oseća među roštiljdžijama. To je posao koji, kako se konstatuje, s pravom donosi pare.
Nije ni čudo da u ovom gradu na jugu Srbije i dalje traje kult jela sa roštilja koji se poslednje 33 godine neguje i gastronomskom manifestacijom pod nazivom „Roštiljijada“. Da bi zaštitili svoj brend Leskovčani su minule decenije zaštitili geografsko poreklo roštilj mesa i tako pokušali da sačuvaju „leskovački roštilj“ za sebe, ali bez obzira na to i danas se širom Srbije, pa i u regionu specijaliteti sa roštilja reklamiraju kao „leskovački“, a da nisu ni videli Leskovac.
BURE MU DONEO PLANETARNU SLAVU
Svetsku slavu roštilju iz Leskovca doneo je Miodrag Gligorijević poznatiji kao Dragi Bure, čovek koga je, nakon što je uživala u njegovim specijalitetima, poželela da upozna i engleska kraljica Elizabeta. Kuvao je Dragi Bure za mnoge uticajne državnike, goste Josipa Broza Tita, i to zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom u radnji svog dede Dimitrija i oca Milana koje je stalno unapređivao.
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
DESILO SE ČUDO: Krenuli da mu isključe sina sa aparata, otac ULETEO SA PIŠTOLjEM u bolnicu (VIDEO)
LEKARI su rekli da za njega više nema nade i naložili su da se isključi s aparata za održavanje vitalnih funkcija, ali to njegov otac nije mogao da dozvoli, uprkos tome što se mladićeva majka, Pikeringova bivša supruga, saglasila sa doktorima.
21. 11. 2024. u 15:31
Komentari (0)