NEODOLJIVI ČOKOLADNI RASPUCANCI: Jednostavna poslastica koja će vas oduševiti

Jovana Vasić

23. 01. 2025. u 09:00

Priprema čokoladnih raspucanaca je jednostavna, a rezultat je fantastičan – hrskavi spolja, mekani iznutra, sa bogatim čokoladnim ukusom koji se topi u ustima.

НЕОДОЉИВИ ЧОКОЛАДНИ РАСПУЦАНЦИ: Једноставна посластица која ће вас одушевити

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (minimum 50% kakaoa)
  • 150 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 100 g neslanog putera, otopljenog
  • 50 g kakao praha
  • 50 g prah šećera (za posipanje)

Priprema:

U maloj posudi otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Ostavite da se malo ohladi dok pripremate ostale sastojke.

U većoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta, otprilike 3-5 minuta.

U smesu sa jajima dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni puter. Dobro sjedinite sve sastojke. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte ovu mešavinu u tečnu smesu, mešajući dok ne dobijete gustu i lepljivu smesu. Pokrijte posudu sa smesom i stavite je u frižider na najmanje 2 sata, ili čak preko noći. Ovo je ključni korak da bi kolačići dobili svoju karakterističnu teksturu. Kada je smesa ohlađena, uzimajte malu količinu smese i oblikujte kuglice, veličine oraha. Uvaljajte svaku kuglicu u prah šećer, tako da bude ravnomerno prekrivena.

Zagrejte rernu na 180 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Stavite kuglice na pleh, ostavljajući dovoljno prostora između njih, jer će se tokom pečenja proširiti. Pečete ih oko 10-12 minuta, dok ne postanu čvrsti spolja, ali mekani iznutra.

Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu nekoliko minuta pre nego što ih prenesete na rešetku da se potpuno ohlade.

Ovi čokoladni raspucanci će se s vremenom stvrdnuti, a njihov spoljni sloj će postati prelep i krckav, dok će unutrašnjost ostati mekana i sočna.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIV NAČIN ŽIVOTA: Vodič ka boljoj budućnosti