REFORMA JE OMILJENA TORTA U SRBIJI: Donosimo vam recept za posnu verziju
Posna reforma torta učiniće svaku trpezu slatkom i svečanom.
Sastojci:
Za kore:
- 200 g meda
- 150 g šećera
- 300 ml vode
- 250 g brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica sode bikarbone
- malo cimeta
Za fil:
- 350 mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 ml vode
- 150 g crne čokolade za kuvanje
- 300 g margarin
Za ukrašavanje:
- malo mlevenih oraha, ili rendane čokolade
Priprema:
Za ovu tortu pomešajte med, vodu i šećer, dok se ne ujednače. U drugoj posudi pomešajte brašno i ostale suve sastojke. Dodajte ih u masu sa medom, pa dobro sjedinite varjačom. Veliki pleh obložite papirom za pečenje, pa masu ravnomerno rasporedite. Pecite 20 minuta na temperaturi od 175°C. Pečenu i prohlađenu koru podelite na tri dela.
U činiju stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga šoljicom vode, pa na vatri zagrejte do ključanja. Kade se šećer otopi, sklonite sa vatre, pa odmah dodajte mlevene orahe i čokoladu izlomljenu na manje komade. Sve lepo promešajte da se sastojci ravnomerno sjedine. Zasebno penasto umutite margarin, pa spojite sa orasima.
Filom premažite kore, ostaviti deo za premazivanje i sa strane. Odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite topljenom čokoladom. Torta treba da odstoji oko jedan dan.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
TITOV SIN SE TUŽI SA HRVATSKOM: OZNA ga naterala da potpiše da se odriče nasledstva
IMANjE Josipa Broza Tita u Samoboru u Hrvatskoj, udaljeno samo kilometar od centra grada, nekada je bila jedna od njegovih privatnih rezidencija.
12. 01. 2025. u 20:00
Komentari (0)