POSNA BAJADERA: Podjednako ukusna kao i mrsna, kolač za sva vremena
Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije.
Sastojci:
Za svetliji deo:
- voda 100 ml
- šećer 120 gr
- margarin 70 gr
- keks mleveni 180 gr
- mleven orah 180 gr
Za tamniji deo:
- voda 100 ml
- šećer 100 gr
- margarin 50 gr
- čokolada 100 gr
- keks lomljen 50 gr
- orah mleveni 170 gr
- mleveni keks 170 gr
Za glazuru:
- čokolada 150 gr
- 4 kašika ulja
- zrna soli nekoliko
Priprema:
Za svetliji deo:
Staviti vodu,šećer i margarin da se otopi i nestanu kristali. Dodati orahe i keks, izmešati i pustiti da se prohladi. Za tamni deo: Staviti vodu, šećer, margarin i čokoladu da se otopi dok ne nestanu kristali. Skloniti sa ringle, pa dodati lomljeni keks, mleveni keks i orahe. Promešati i prohladiti. Kad se prohlade obe smese podeliti na dva jednaka dela. Smesu stavite u kese za zamrzivač od 3 litra. Dobićete 4 kore, dve tamne i dve svetle. Izmerite vagicom da budu podjednake. Masu rasporedite rukama po celoj kesi. Pritisniti lagano oklagijom da budu kore glatke i raspoređene po celoj kesi. Kora treba da ispuni celu površinu kese. Skalpelom presecite kesu sa obe strane i otklopite kesu kao stranicu knjige i zajedno sa kesom preneti na plato za kolače i naizmenično ređati tamni i svetliji deo. Zadnju koru preći oklagijom da bi se delovi spojili. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem, dodati nekoliko zrna soli da ne bi glazura pucala prilikom sečenja i preliti ceo kolač. Dobro rashladiti. Seći na štangle i uživati u prelepom ukusu.
(super recepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)