POSNA BAJADERA: Podjednako ukusna kao i mrsna, kolač za sva vremena

Novosti online

26. 09. 2024. u 21:53

Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije.

ПОСНА БАЈАДЕРА: Подједнако укусна као и мрсна, колач за сва времена

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

Za svetliji deo: 

  • voda 100 ml
  • šećer 120 gr
  • margarin 70 gr
  • keks mleveni 180 gr
  • mleven orah 180 gr

Za tamniji deo: 

  • voda 100 ml
  • šećer 100 gr
  • margarin 50 gr
  • čokolada 100 gr
  • keks lomljen 50 gr
  • orah mleveni 170 gr
  • mleveni keks 170 gr

Za glazuru: 

  • čokolada 150 gr
  • 4 kašika ulja
  • zrna soli nekoliko

Priprema:

Za svetliji deo:

Staviti vodu,šećer i margarin da se otopi i nestanu kristali. Dodati orahe i keks, izmešati i pustiti da se prohladi. Za tamni deo: Staviti vodu, šećer, margarin i čokoladu da se otopi dok ne nestanu kristali. Skloniti sa ringle, pa dodati lomljeni keks, mleveni keks i orahe. Promešati i prohladiti. Kad se prohlade obe smese podeliti na dva jednaka dela. Smesu stavite u kese za zamrzivač od 3 litra. Dobićete 4 kore, dve tamne i dve svetle. Izmerite vagicom da budu podjednake. Masu rasporedite rukama po celoj kesi. Pritisniti lagano oklagijom da budu kore glatke i raspoređene po celoj kesi. Kora treba da ispuni celu površinu kese. Skalpelom presecite kesu sa obe strane i otklopite kesu kao stranicu knjige i zajedno sa kesom preneti na plato za kolače i naizmenično ređati tamni i svetliji deo. Zadnju koru preći oklagijom da bi se delovi spojili. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem, dodati nekoliko zrna soli da ne bi glazura pucala prilikom sečenja i preliti ceo kolač. Dobro rashladiti. Seći na štangle i uživati u prelepom ukusu. 

(super recepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?