KREMASTE MOCART KOCKE: Jednostavni kolač od oraha i pudinga od vanile, ukusi koji bude nostalgiju

Novosti online

23. 09. 2024. u 14:30

Veoma jednostavni sastojci, brza i laka priprema, a kolač je zaista bogat i ukusan.

КРЕМАСТЕ МОЦАРТ КОЦКЕ: Једноставни колач од ораха и пудинга од ваниле, укуси који буде носталгију

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 120 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 250 g margarina (ili putera)

Za dekoraciju:

  • mleveni orasi za posipanje (oko 50 g)


Priprema:

Kora: U činiju stavite cela jaja, so i šećer i mutite ih mikserom nekoliko minuta dok smesa ne postane bela i penasta. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i nastavite da mešate na najmanjoj brzini, postepeno ulivajući mleko u tankom mlazu. Odmah zatim u tankom mlazu sipati ulje, sve vreme mešajući, a na kraju dodati mlevene orahe i još jednom dobro izmešati u glatku smesu.
 Pleh 40x34 cm obložite papirom za pečenje i sipajte smesu za koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta dok lepo ne porumeni. Proverite čačkalicom - ako izađe suva, kora je gotova. Koru ohladite, odvojite od papira za pečenje i prerežite na dva dela, tako da dobijete dve kore dimenzija 20x34 cm.

Fil: Fil počnite sa pripremom odmah nakon što stavite koru u rernu, a fil možete prvo da kuvate pa da pređete na koru - po želji. Puding umešati u malo mleka, a ostatak mleka sa šećerom i aromom vanile staviti na vatru da provri. Skloniti sa ringle, umešati puding, sipati u tankom mlazu i sve vreme mešati žicom, pa vratiti na srednju vatru i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađen puding prvo dobro izraditi mikserom da postane potpuno glatka, pa komad po komad dodavati omekšali margarin i umutiti u penasti krem.
Slaganje: Na pleh staviti prvu koru, pa naneti polovinu fila i poravnati. Pokrijte drugom korom, premažite ostatkom fila i pospite mlevenim orasima. Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne, pa ga iseći na kockice.

(vecernje.hr)
 

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk