TIRAMISU TORTA OD PALAČINKI: Spoj dva omiljena deserta u jedan
Palačinke volimo na sve moguće načine, a u kombinaciji sa maskarponeom volimo ih još više. Za ovaj kremasti i osvežavajući desert ne morate da uključite rernu, a dobićete desert koji ima ukus tiramisua.
Sastojci:
Za palačinke:
- 210 gr običnog brašna
- 50 gr šećera
- ¼ kašičice soli
- 4 jaja
- 4 žumanca
- 120 gr otopljenog i ohlađenog putera
- 480 ml mleka (više ako je potrebno)
- Maslac ili ulje za prženje
Za krem:
- 750 g maskarponea
- 200 grama krem sira
- 190 gr šećera u prahu
- 1 kašičica instant kafe
- 1 kašika ruma
- 50 g kakao
Priprema:
Rastopite puter, pa ga ponovo ohladite i ostavite sa strane. Kombinujte brašno, šećer i so. U posebnoj činiji umutite jaja i žumanca, pa ih dodajte u posudu za brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dok mešate, polako dodajte puter dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Smeša ne bi trebalo da bude gusta kao za američke palačinke. U slučaju da je malo pregusto, dodajte još malo mleka. Pokrijte posudu i ostavite na stranu 30 do 45 minuta. Zagrejte tiganj za palačinke i dodajte malo ulja ili putera. Dodajte mešavinu za palačinke u tiganj, pazeći da ne budu preguste. Bilo bi idealno da su vam palačinke tanje i prečnika otprilike 18 cm. Gotove palačinke okrenite na tanjir, a nakon što ih sve ispečete, stavite u frižider na sat vremena. Dok se palačinke hlade, pripremite krem. Stavite maskarpone i krem sir u veliku činiju. Mešajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smesu, pa umešajte šećer u prahu i instant kafu. Dodajte rum i dobro promešajte da se sastojci sjedine. Stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na 3 sata, da se krem stegne.
Da biste sastavili tortu, stavite jednu palačinku na poslužavnik i prelijte je jednom po jednom i po kašikom kremom. Premažite u tankom sloju, pospite kakaom i ponovite postupak sa preostalim palačinkama i kremom. Takođe bi trebalo da ostane malo krema za površinu torte. Uzmite kesu za pecivo sa okruglim vrhom i napunite je ostatkom krema. Krem istisnuti po površini torte gusto i na malo veće kapi. Pospite kakaom i poslužite.
(index.hr)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)