TART SA SMOKVAMA: Jednostavan desert koji će vas oduševiti ukusom
Tart sa smokvama akcenat stavlja upravo na ovo voće, ističući njihov bogati ukus.
Sastojci:
Za pecivo:
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 12 kašika hladnog putera, isečenog na kockice
- 60 ml ledene vode
Za voće:
- 24 velike sveže smokve
- 60 g šećera
- 4 kašike hladnog putera, sitno isečenog na kockice
- 60 g džema od kajsije, zagrejanog
Priprema:
Kako biste napravili podlogu za tart sa smokvama, stavite brašno, šećer i so u blender. Blendirajte nekoliko puta da se sjedini. Dodajte puter i blendirajte 10 do 12 puta, dok puter ne bude veličine graška.
Dok blender radi, sipajte ledenu vodu i blendirajte sve dok testo ne počne da se spaja. Istresite na pobrašnjenu dasku i brzo umesite u ravan disk 13 cm. Umotajte u plastiku i stavite u frižider da odstoji 1 sat. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte testo u pravougaonik malo veći od nekih 30 cm. Umotajte testo oko oklagije i tako ga prebacite u pripremljenu tepsiju. Ostavite u frižideru 15 minuta. Uklonite peteljku sa svake smokve i isecite ih na četvrtine. Poređajte smokve na testo. Pospite sa 60 g šećera i pospite puterom.
Pecite 50 minuta do 1 sat, dok pecivo i voće ne počne da rumeni. Za vreme pečenja jednom okrenite tepsiju. Ako se pecivo naduva na jednom mestu, nožem izrežite mali prorez da izađe vazduh. Kada je tart gotov, izvadite ga iz kalupa dok je još topao i prenesite ga na dasku ili čisti komad papira za pečenje.
U malom tiganju zagrejte džem od kajsije sa 2 kašike vode i potpuno premažite voće i pecivo smesom. Ostavite da se ohladi, isecite i servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
STIGLA PRVA VELIKA PROGNOZA ZA PROLEĆE: Evropski stručnjaci otkrili kakvo nas vreme očekuje u martu, aprilu i maju (MAPA)
STRUČNjACI sa sajta Severe Weather Europe objavili su prvu dugoročnu prognozu za proleće i otkrili kakvo vreme očekuje Evropu u martu, aprilu i maju koristeći dva glavna sezonska modela - ECMWF i UKMO.
20. 01. 2025. u 11:29
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
RADIOAKTIVNA TAJNA U LEDU GRENLANDA: Mreža tunela i nuklearni otpad - potencijalni problem za Trampa (FOTO/VIDEO)
KAKO se planeta zagreva, "Camp Century" - smešten na jednoj od najudaljenijih lokacija na Zemlji, oko 1.500 kilometara severno od Nuka, glavnog grada Grenlanda - postao je predmetom obnovljenog interesovanja i zabrinutosti oko toga koliko će dugo ostati zakopan.
19. 01. 2025. u 10:15
Komentari (0)