NEĆETE MU ODOLETI: Sladoled po bakinom receptu

Bojana Jovanović

06. 09. 2024. u 15:30

DOMAĆI sladoled je verovatno najukusniji način da se rashladite tokom vrelih letnjih dana.

НЕЋЕТЕ МУ ОДОЛЕТИ: Сладолед по бакином рецепту

Foto Shutterstock

I da – domaći sladoled može da bude ukusniji od kupovnog! Potrebno je samo da znate kako da ga napravite. Osim toga, pravljenje domaćeg sladoleda omogućava vam da sami birate sastojke i ukuse, čineći sladoled zdravijom i prilagodljivijom poslasticom.


Potrebno je:

- litar mleka
- 8 žumanaca
- 240 g šećera
- štapić vanile (ili vanilin šećer)

Priprema domaćeg sladoleda po bakinom receptu:

Jaja izvadite da budu na sobnoj temperaturi tri sata pre pripreme sladoleda. Dobro umutite žumanca sa šećerom tako da postanu gusta, a ostanu penasta. Stavite mleko da provri sa vanilom, pa ga, tako ključalo, sipajte u masu sa žumancima, sve vreme brzo muteći mikserom ili varjačom. Stavite na vatru i kuvajte tri-četiri minuta, uz stalno mešanje, dok ne počne da se zgušnjava (kao za šnenokle). Ne bi trebalo da dugo kuvate jer će se prekuvati, pa će se mleko odvajati od žumanaca.

Kada se smesa ohladi, stavite je u zamrzivač i povremeno vadite i mešajte da se ne bi napravili komadići leda u sladoledu. Ukoliko želite, možete ovu količinu smese za sladoled podeliti na dva dela pa jedan ostaviti žut, a u drugi (pre ubacivanja u frižider) dodati 50 g otopljene čokolade i tako dobiti dva ukusa.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti