RASHLADITE SE U SLAST: Ledene kocke, toliko sočne da se tope u ustima
UKOLIKO volite slatkiše i vaši ukućani se raduju kad se na stolu nađe neki domaći kolač ovaj recept će vas očarati čim ga probate.
Ledene kocke su kolač koji može da se napravi na mnogo različitih načina, a ovaj ćete odmah zapisati.
Potrebno je:
za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 4 kašike kakaoa
- kašičica praška za pecivo
Za preliv:
- 200 g šećera
- 2 čaše vode
Za fil:
- 600 ml mleka
- 9 kašika brašna
- 250 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 4 kašike mleka
Priprema kolača ledene kocke
Odvojite žumanca od belanaca. Penasto umutite žumanca, dodajte ulje i nastavite da mutite. Zatim dodajte prethodno prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve sjedinite mikserom. Belanca umutite u čvrst šne pa ih nežno umešajte u smesu od žumanaca. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom, sipajte u njega pripremljenu smesu i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 30 minuta.
Dok se kora peče, pripremite sirup na sledeći način: u šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite da proključa i sklonite sa ringle. Kada kora bude pečena, izbodite je viljuškom i prelijte vrućim sirupom. Pređite na pripremu fila: pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu grudvice. Preostalu količinu mleka sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Potom dodajte smesu sa brašnom u zagrejano mleko i kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se fil ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi. Penasto umutite puter sa šećerom u prahu pa ga dodajte filu i sjedinite mikserom. Zatim fil ravnomerno rasporedite preko ohlađene kore.
Onda otopite čokoladu sa mlekom i tako dobijenu glazuru premažite preko fila. Kolač ostavite u frižideru da bi se glazura dobro stegla pre sečenja.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ČESTO ĆETE DA JE PRAVITE: Brzinska gibanica od kora za pitu, zalivenih kefirom
29. 08. 2024. u 07:00
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)