MALAGA TORTA: Rapsodija izuzetnog ukusa
Prelepa, bogata torta. Jedna od onih koje nikada ne izlaze iz mode.
Sastojci:
Za kore
- 6 jaja
- 2 šolje (od 1,5 dl) šećera
- 1 šolja ulja
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 8 belanaca
- 12 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
Za fil:
- 8 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 6 dl mleka
- 4 kašike ruma
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 1 kesica (10 g) želatina
- 200 g suvog grožđa
- malo ruma
Za prelivanje kora:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja
Sirup za kore:
- 10 kašika vode
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ruma
- Za ukrašavanje:
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Umutit 3 jajeta sa 1 šoljom šećera da bude gusto, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Masu staviti u pleh veličine 20x35 cm, prethodno obložen papirom. Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 4 kašike mlevenih oraha. Masu staviti u pleh preko mase od jaja. Pažljivo rasporediti i poravnati da se mase ne sjedine. Peći na 160 stepeni 40 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru, tako da imamo 2 kore. Istopiti 200 g čokolade za kuvanje i 6 kašika ulja, preliti obe kore i ostaviti da se ohladi.
Napraviti fil: Umutiti 8 žumanaca sa 12 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike ruma, 1 dl mleka i staviti u 5 dl kipućeg mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Sirup za kore: U posudu staviti 10 kašika vode, 2 kašike ruma i 2 kašike šećera, da provri i ostaviti da se ohladi. U posudu staviti 200 g suvog grožđa preliti sa malo ruma i ostaviti da stane. Umutiti 5 dl slatke pavlake, dodati hladan fil i suvo grožđe natopljeno u rumu. Jednu kesicu želatina staviti u posudu preliti sa 4 kašike vode, i ostaviti da nabubri. Kad nabubri na tihoj vatri otopiti, dodati filu i sve dobro umutiti.
Filovati tortu: Uzeti jednu koru sa donje strane poprskati sa kuvanim hladnim sirupom, staviti na tacnu, premazati sa 1/2 fila, staviti drugu koru poprskanu sa donje strane sirupom, staviti 2/2 fila. Umutiti 5 dl slatke pavlake i ukrasiti tortu. (trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NjENO VISOČANSTVO TORTA BELA KRALjICA: Najlepša poslastica na svetu
22. 03. 2024. u 10:36
BARON TORTA: Najlepši spoj kremastog čokoladnog fila i malina
20. 07. 2024. u 15:00
ŠVARCVALD ČIZKEJK: Dve omiljene poslastice u jednoj, u receptu bez mane
16. 07. 2024. u 16:00
RAT U UKRAJINI: Zatvara se kotao kod Kurahova, ruske trupe su već u centru grada; Rusi napreduju na svim frontovima (VIDEO)
RAT u Ukrajini - 1001. dan.
20. 11. 2024. u 07:11 >> 02:19
"SPREMITE SE ZA TREĆI SVETSKI RAT!" Nemačka upozorila građane, izdat dokument na 1.000 strana
GRAĐANI Nemačke upozoreni su da se pripreme za mogući treći svetski rat sa Rusijom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još jednom zapretio nuklearnim napadom.
20. 11. 2024. u 11:55
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)