KOLAČ OD KAJSIJA I MAKA: Odličan spoj maka i voća
Osim štrudle i rezanaca, sa makom možete napraviti i vrlo zanimljive i ukusne kolače…

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 250 g mlevenog maka
- 500 g kajsija iz konzerve ili sveže
- 100 g nemasnog mladog sira
- 2 kašike mleka
- 4 kašike ulja
- 1 žumance
- 170 g šećera
- 350 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 belanceta
- kašika soka od limuna
- 100 g ohlađenog putera
Priprema:
Podmažite kalup za kolače prečnika 26 cm. Umešajte sir, mleko, ulje, žumance i 50 g šećera. Pomešajte 200 g brašna s praškom za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu sa sirom i dobro umesite. Razvijte testo na radnoj površini, pa ga malo pobrašnite i stavite u kalup za kolače tako da malo prelazi preko ivice.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, ocedite kajsije. Umutite belanca u čvrst sneg, pa umešajte 20 g šećera. Izmešajte 200 g maka s limunovim sokom pa dodajte u belanca. Testo u kalupu obložite kajsijama, pa prelijte snegom od belanaca s makom.
Preostalih 150 g brašna izmešajte sa 50 g maka i kockicama ohlađenog putera. Ovu smesu tarite među dlanovima da dobijete mrvice i to pospite po kolaču. Pecite 40-45 minuta. Gotov kolač ohladite i pospite prah-šećerom.
(lepaisrecna/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KOLAČ SEDMO NEBO: Kad ga probate, biće vam jasno zašto se tako zove
24. 05. 2024. u 17:30

BAUNTI TART: Kolač sa kokosom pravi se za 10 minuta i jede se bez griže savesti
18. 05. 2024. u 08:00

BIVŠI AMERIČKI GENERAL O SPORAZUMU: Trampov plan je da se Ukrajina preda Rusiji
BIVŠI komandant američke vojske u Evropi, penzionisani general Ben Hodžes, izjavio je da Trampov plan za mir u Ukrajini znači njenu „predaju“ Rusiji.
18. 03. 2025. u 11:53

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

MARŠALOVA POSLEDNjA ŽELjA Unuk Joška otkrio: Tito bi živeo još najmanje PET godina da nije doneo jednu odluku
DOŽIVOTNI predsednik SFRJ Josip Broz Tito živeo bi još najmanje nekoliko godina da je pristao da mu slovenački doktori odseku nogu koju je već zahvatila gangrena.
18. 03. 2025. u 08:56
Komentari (0)