BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa
Poslastica dostojna kraljeva, a biće ukras svake svečane trpeze.
Sastojci:
- Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- Fil:
- 250 g maslaca ii margarina
- 300 g mleveneg keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 6 žumanaca
- 150 ml gustog soka od breskve
- 200 g šećera
- Karamelizovani šne od belanaca:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera
- 6 kašika šećera za karamel
Priprema:
Za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Za fil - Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minuta, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.
Na kraju pripremiti i šne od belanaca.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Mutit prvo sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne postane čvrsta pena.
Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperaturi. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, i kada ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna
18. 04. 2024. u 15:00
TORTA PTIČJE MLEKO: Kada je jednom probate, pravićete je stalno
13. 04. 2024. u 14:00
DIGNUTI NATO AVIONI POSLE NAPADA NA UKRAJINU: Hitno se oglasio Zelenski, imao poruku za Putina (FOTO/VIDEO)
RUSIJA je pokrenula masovni vazdušni napad na Ukrajinu na božićno jutro po gregorijanskom kalendaru.
25. 12. 2024. u 11:16
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
PLANETI PRETI SCENARIO IZ 1815. Posle događaja na planini koja je promenila svet usledile tragedije: "Pitanje nije da li će, nego KADA!"
„EFEKTI bi mogli biti još gori nego što smo videli 1815."
25. 12. 2024. u 15:54
Komentari (0)