OVO JE OMILJENI KOLAČ KROZ GENERACIJE: Napravite štrudlu sa makom, toliko sočnu i vazdušastu, da će svi TRAŽITI REPETE

Jovana Vasić

26. 02. 2024. u 12:29

Ako volite ovaj stari kolač, a mislite da se teško pravi, pa nemate hrabrosti ni da pokušate, varate se, evo kako da ga najlakše napravite.

ОВО ЈЕ ОМИЉЕНИ КОЛАЧ КРОЗ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Направите штрудлу са маком, толико сочну и ваздушасту, да ће сви ТРАЖИТИ РЕПЕТЕ

Foto: Prodimedia

Ima li ikoga ko ne voli štrudlu sa makom, od najmanjih usta, pa do onih najstarijih, niko ne može da se zasiti ove poslastice. Nekome je omiljena ujutru uz čašu hladnog mleka, a neko pak voli da se zasladi, posle ručka i uz kafu, sa njom.

Ovaj recept je specifičan po tome što testo ne sadrži jaja i ima dosta masnoće (svinjsku mast, a možete koristiti i maslac/margarin). Testo je divno i lako za rad, a štrudla ispadne vazdušasta i puna nadeva.

TESTO:

  • 800 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 300 ml toplog mleka
  • 300 g masti/maslac ili margarin
  • 100 ml tople kisele vode
  • 3 pune kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika narendane korice limuna

NADEV:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 ml vrelog mleka
  • 2 kašike džema od kajsija

PREMAZ:

1 jaje

PRIPREMA:

U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da kvasac zapeni.

U činiju staviti mast, toplu kiselu vodu, so, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko, masno testo koje se ne lepi. Testo ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom mestu oko 45 minuta dok se ne udvostruči.

Za nadev, pomešati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, džem i vrelo mleko. Mleko postepeno dodati: možda će biti potrebno manje ili više. Najvažnije je da smesa ne bude retka, mora biti gusta ali maziva, poput pomade.

Testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Prvi deo oklagijom razvući na debljinu od oko 1 cm. Testo premazati polovinom nadeva pa uviti štrudlu. Formiranu štrudlu staviti na veći pleh obložen pek-papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Zatim, štrudle pokriti suvom krpom i ostaviti još 15 minuta da narastu u plehu.

Rernu uključiti na 180 stepeni. Štrudle izbockati viljuškom kako bi testo i tokom pečenja disalo i kako ne bi puklo. Premazati ih umućenim jajetom (ili uljem, ako izbegavate jaja) i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni oko 35 minuta. Ukoliko pre vremena počnu da rumene, pokriti ih alu folijom i dovršiti pečenje.

Pečene štrudle pokriti suvom krpom, a kada se prohlade iseći, posuti šećerom u prahu i servirati. Prijatno!

(stil.kurir.rs)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ova devojka je šokirala sve ponašanjem na Svetskom prvenstvu, a njena zemlja je sad povukla neverovatan potez