LEDENA POSLASTICA OD ČOKOLADE I LEŠNIKA: Torta koja se ne peče, a brzo pravi

Novosti online

14. 01. 2024. u 17:30

LAKO se pravi, napravite ukusnu tortu koja se ne peče !

ЛЕДЕНА ПОСЛАСТИЦА ОД ЧОКОЛАДЕ И ЛЕШНИКА: Торта која се не пече, а брзо прави

Foto Shutterstock

Potrebno:

 ZA PODLOGU: 

* 170 g mlevenih lešnika, prethodno tostirani (150 g za podlogu i 20 g za dekoraciju)
* 150 g keksa s puterom
* 80 g šećera u prahu
* 100 g putera, otopljen
* 100 ml mleka

 ZA KREM: 

* 700 ml mleka

* 2 nugat pudinga
* 120 g šećera
* 80 g tamne čokolade
* 250 g putera, sobne temperature

ZA POSLUŽIVANjE:

* 100 g tamne čokolade za dekoraciju
* krupno seckani lešnici za dekoraciju

 Priprema: 

Pripremite kalup okvirnih dimenzija 20 x 30 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje.

Do lešnika (20 g) odvojite za dekoraciju te ih krupnije usitnite, ostale lešnike sameljite.

Lešnicima dodajte prethodno rastopljen pute, šećer u prahu i mleko. Sve povežite varjačom i stavite u pripremljen kalup. Utisnite pa spremite u zamrzivač.

Za krem stavite da se greje 600 ml mleka, a 100 ml pomešajte s vrećicama nugat pudinga.

Kad se mleko ugrejalo smanjite vatru, dodajte mešavinu pudinga i mleka te čokoladu izrezanu na kockice. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok se puding ne zgusne. Na kraju umešajte puter.

Iz zamrzivača izvadite kalup, pa preko ohlađene podloge izlijte krem. Zamrznite na 3 sata ili preko noći.

Čokoladu otopite na pari.

Zamrznuti kolač izvadite iz kalupa pa ga ukrasite rastopljenom čokoladom koristeći kašiku (čokoladu pomoću kašike pokapajte preko kolača). Pospite sa seckanim lešnicima, izrežite na kocke željene veličine i odmah poslužite.

 Savet: 

Lešnike po želji tostirajte na tavi te im dok su topli ogulite koru koristeći kuhinjsku krpu (tople lešnike stavite u čistu kuhinjsku krpu, krpu preklopite te trljajte dlanovima).

(Trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI U PANICI: Nestaju im ljudi na Kosovu i Metohiji, podaci su drastični - u lažnoj državi i sami priznaju: Opšti očaj života!