KOLAČ BEZ BRAŠNA: Posle ovog slatkiša kafa više neće biti ista (FOTO)

18. 02. 2023. u 13:30

RECEPT za ovaj kolač nastao je onog trenutka, kada su domaćici posle komplikovane torte ostala belanca

КОЛАЧ БЕЗ БРАШНА: После овог слаткиша кафа више неће бити иста (ФОТО)

Foto: A.M.

Ovaj kolač se pravi izuzetno jednostavno, a savršeno se slaže uz kafu i čaj. Nije previše sladak, a pošto ne sadrži brašno (iako može da se doda) kolač nije težak, i prija kao doručak.

KOLAČ BEZ BRAŠNA - Sastojci:

4 belanca
4 ravne kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna (po želji)
1 kruška (može i jabuka)
šaka suvog grožđa, brusnica, kajsija
šaka oraha, lešnika ili badema

Foto: A.M.

KOLAČ BEZ BRAŠNA - priprema:

Prvo se na sitne kockice isecka suvo voće. Kruška se oljušti i isecka na kockice. Orasi se iseckaju grublje, na veličinu kruške i suvog voća. Kruška će kolaču doneti sočnost, a orasi ukus. 

Belanca se dobro ulupaju i doda se šećer. Kada se napravi gust šlag, dodaju se mleveni orasi i smesa se meša varjačom. Dodaju se seckani orasi i suvo voće.

Foto: A.M.

Pek papirom se obloži pleh i u njega sipa kolač. Treba birati pleh koji ima zanimljiv oblik, najbolje okrugao ili u obliku štrudle. Rerna se prethodno zagreje na 180 stepeni, i ubaci pleh sa kolačem.

Foto: A.M.

 

Kolač je gotov kada dobije rumenu boju. Proverite čačakalicom da li je dobro ispečena i sredina, pa ako nije, kolač pokrijte papirom i ostavite ga još 15 minuta u rerni.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKO DO KARATA ZA VEČITI DERBI: Crvena zvezda poslala obeveštenje pred meč sa Partizanom