RINFLAJŠ SA TRI SOSA: Klasik za sva vremena
Kuvano meso i povrće su starinski način da se započne svečani ručak. Još kada se dodaju sosovi, rapsodija ukusa počinje.
Sastojci:
- živinske iznutrice 200 g
- pile, manje 1 komad
- pirinač 200 g
- mast ili ulje 30 g
- crni luk manja 1 glavica
- zelen 2 veze
- so i biber po ukusu
- suvi biljni začin 1 kašičica
- peršun nekoliko strukova
- krompir 2 komada
Za Paradajz sos
- mast 1/2 kašike
- brašno 1 i po kašika
- kuvani paradajz 300 g
- so, biber i šećer po ukusu
Za sos od mirođije
- mast 1 kašika
- brašno 2 kašike
- mirođija, seckana 10 g
Za sos od višanja
- višnje 200 g
- mast 1 kašika
- brašno 2 kašike
Priprema:
Pile stavite da se kuva sa očišćenom zeleni i krompirom. Živinske iznutrice sitno iseckajte i dinstajte sa crnim lukom i suvim biljnim začinom. Kada bude gotovo, dodajte kuvani pirinač, mleveni biber, seckani peršunov list i začin po ukusu, pa sve dobro promešajte. Ovo jelo se služi uz kuvano meso i povrće koje dobijamo kada procedimo žutu supu. Sve to prelijte sosom od paradajza, mirođije ili višanja.
Za paradajz sos u pola kašike masti kratko propržite kašiku i po brašna, te dodajte 300 g kuvanog paradajza. Dolijte onoliko vode koliko je potrebno da sos bude srednje gust. So i šećer dodajte po ukusu.
Za sos od mirođije propržite kašiku masti i dve kašike brašna, dodajte 10 g seckane mirođije i dolivajte vode ili mleka uz stalno mešanje onoliko koliko je potrebno da sos bude srednje gust. Posolite po ukusu. Možete dodati na kraju i malo sirćeta, ali prema ukusu.
Za sos od višanja prokuvajte višnje u malo vode. Zagrejte masnoću i kratko propržite brašno, a zatim dodajte višnje sa sve sokom u kome su se kuvale. Dolivajte vodu uz stalno mešanje dok ne dobijete srednje gust sos. Začinite solju i šećerom po ukusu.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH
O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.
15. 12. 2024. u 13:55
DA LI JE MOGLO GORE? Evo zašto je pred reprezentacijom Srbije "nemoguća misija" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?
Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi K sa Engleskom, Albanijom, Letonijom i Andorom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. ali je selekcija "gordi albiona" nešto što će predstavljati najveći problem izabranicima Dragana Stojkovića Piksija. Ne samo zbog kvaliteta, već i zbog nečeg drugog.
14. 12. 2024. u 13:16
BILA SAM TRUDNA, A ON JE BIO GRUB: Kamera zabeležila Noletovu i Jecinu svađu - snimak iznenadio sve
NOVAK i Jelena Đoković u emotivnoj vezi su od 18. godine, što znači da su pola života proveli zajedno. Važe za jedan od najskladnijih parova, ali i kod njih se dešavaju nesuglasice.
15. 12. 2024. u 12:00
Komentari (0)