MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA BEZ MESA: Savršen spoj neodoljivih mirisa i ukusa
Plavi patlidžan se savršeno uklapa sa sočivom, a bešamel sos upotpunjuje ovu kombinaciju.
Sastojci:
- 700 g patlidžana, oljuštenog i isečenog po dužini
- so po ukusu
- 3 krompira, oljuštena i isečena po dužini
- 2 velike tikvice, nasečene po dužini
- maslinovo ulje po ukusu
Za bešamel sos:
- 50 ml maslinovog ulja
- 80 g višenamenskog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 500 ml mleka, zagrejanog
- 2 velika jajeta
Za sos od sočiva:
- 1 žuti luk, iseckan
- 2 čena belog luka, mlevena
- 160 g kuvanog sočiva
- 400 g paradajza, izgnječenog
- 60 ml bujona ili vode
- 1 kašičica suvog origana
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- prstohvat cimeta
Priprema:
Za musaku zagrejte rernu na 200 stepeni. Dok se rerna zagreva, raširite kriške patlidžana na veliki pleh obložen papirom za pečenje i pospite solju pa ostavite da odstoji 20 do 30 minuta. Osušite papirnim ubrusima. Dok patlidžan stoji, napravite bešamel sos. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Umešajte brašno, so i biber. Pržite dok ne dobije zlatnu boju. Postepeno dodajte zagrejano mleko, neprestano mutite. Nastavite sa kuvanjem, povremeno mešajući, na srednjoj vatri 5 do 7 minuta. Dodajte muskatni oraščić. U maloj činiji umutite malu količinu vrele mešavine bešamela sa 2 jajeta. Zatim sve vratite u tiganj sa preostalom mešavinom bešamela. Nastavite da mešate dok lagano ne proključa, još dva minuta. Probajte i prilagodite so i biber. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi i još malo zgusne.
Napravite sos od sočiva tako što ćete u loncu za kuvanje ili velikom tiganju za kuvanje, zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja na srednjoj vatri. Pržite luk i beli luk kratko, 3 do 4 minuta dok ne zamiriše, redovno mešajući. Umešajte kuvano sočivo, izgnječeni paradajz i bujon ili vodu. Začinite sa malo soli i dodajte origano, muskatni oraščić i prstohvat mlevenog cimeta. Pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i pokrijte samo delimično. Krčkajte oko 15 do 20 minuta. Dok se sos od sočiva kuva, ispecite povrće. Krompir, tikvice i kriške patlidžana poređajte na lagano nauljeni pleh. Premažite maslinovim uljem. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta. Sastavite musaku u vatrostalnoj posudi. Prvo sipajte malo sosa od sočiva na dno posude za pečenje i rasporedite. Preko toga poslažite povrće. Dodajte ostatak sosa od sočiva. Na kraju premažite bešamel sosom, pazeći da ga dobro izravnate zadnjom stranom kašike.
Stavite tepsiju na srednju rešetku zagrejane rerne. Pecite 45 minuta ili dok gornji sloj bešamela ne dobije zlatno smeđu boju. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta pre sečenja i serviranja. Uživajte!
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
PRŽENI KROMPIR SA PEČURKAMA I PAPRIKOM: Jednostavan ručak koji se brzo sprema
17. 11. 2024. u 07:00
GOVEĐI GULAŠ SA DOMAĆIM KNEDLAMA: Gurmanski užitak kome nećete odoleti
14. 11. 2024. u 10:00
EVROPA RAZMATRA SLANjE 100.000 VOJNIKA U UKRAJINU: Tramp odbio predlog - poznato iz kojih zemalja bi ih bilo najviše
EVROPSKE nacije razmatraju slanje vojnih snaga u Ukrajinu u slučaju prekida vatre ili postizanja mirovnog sporazuma, potvrdili su Rojtersu zvaničnici i diplomate. Razlog je jednostavan - novoizabrani američki predsednik Donald Tramp jasno je stavio do znanja da neće slati američke vojnike u tu zemlju kako bi garantovali bezbednost, potvrdili su Rojtersu zvaničnici i diplomate.
18. 12. 2024. u 17:42
UTICAJ OREŠNIKA NA LONDON: Ruski ambasador – Naterani su da zauzmu uravnoteženiji stav
LANSIRANjE ruske balističke rakete srednjeg dometa „orešnik“ na teritoriju Ukrajine nateralo je London da zauzme uravnoteženiji stav po pitanju izvođenja napada oružjem dugog dometa u dubinu ruske teritorije, izjavio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.
18. 12. 2024. u 17:25
"TRAGEDIJA, POČIVAJ U MIRU" Anđušića pogodila vest - našli ga mrtvog: "Nikad ne znate kroz šta ljudi prolaze"
"TRAGEDIJA, počivaj u miru..."
17. 12. 2024. u 18:26
Komentari (0)