NAJLEPŠE JELO KOJE MOŽETE PROBATI: Turski gulaš, osvaja svakog već pri prvom zalogaju
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukusu koji se ne zaboravlja! A jedno pravilo je najvažnije - polako se krčka.
Sastojci:
- 500 g junetine (ili jagnjetine), isečene na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno seckane
- 3 čena belog luka, usitnjena
- 2 velike paprike (crvene ili zelene), isečene na trakice
- 2 velike šargarepe, isečene na kolutove
- 3 paradajza, oljuštena i iseckana (možete koristiti i konzervu seckanog paradajza)
- 2 krompira, isečena na kocke
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica bibera
- So po ukusu
- 500 ml supe od govedine ili povrća (ili voda)
- Sveži peršun, sitno seckan (za dekoraciju)
Priprema:
Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili tiganju sa debljim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno braon (oko 5-7 minuta). Kada je meso lepo zapečeno, izvadite ga i ostavite sa strane.
U istu šerpu dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut, dok ne oslobodi aromu. Zatim dodajte papriku i šargarepu, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Umešajte paradajz pire, mlevenu papriku, kim, korijander i biber. Promešajte sve i pržite još 1-2 minuta da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte seckani paradajz i promešajte. Vratite meso u šerpu, dodajte krompir i sve dobro promešajte. Sipajte supu (ili vodu) i pustite da proključa. Kada gulaš proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako je potrebno, dodajte još malo tečnosti. Gulaš je gotov kada meso postane mekano i svi ukusi se sjedine. Kada je gulaš gotov, pospite ga sveže seckanim peršunom. Poslužite ga uz pirinač, turski hleb ili pire krompir.
Napomena:
Možete dodati i druge vrste povrća kao što su tikvice, patlidžan ili boranija, u zavisnosti od sezone. Ovo jelo može se pripremati i u rerni, na niskoj temperaturi (oko 160°S) tokom 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i razvili bogat ukus.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
RAT U UKRAJINI: Zatvara se kotao kod Kurahova, ruske trupe su već u centru grada; Rusi napreduju na svim frontovima (VIDEO)
RAT u Ukrajini - 1001. dan.
20. 11. 2024. u 07:11 >> 02:19
"SPREMITE SE ZA TREĆI SVETSKI RAT!" Nemačka upozorila građane, izdat dokument na 1.000 strana
GRAĐANI Nemačke upozoreni su da se pripreme za mogući treći svetski rat sa Rusijom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još jednom zapretio nuklearnim napadom.
20. 11. 2024. u 11:55
MNOGI NE ZNAJU: Šta Knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK Knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)