PAŠTICADA: Dalmatinski recept za jelo od mesa koje se topi pod nepcima
Kada se spomene pašticada mnogima odmah na um padne ukusno jelo od mesa, koje se krčka dugo i polako, ali garantuje takav spoj ukusa na koji je jednostavno nemoguće ostati imun.
Sastojci:
- 1 - 1,5 kg junećeg ili goveđeg buta
- 4 šargarepa
- 2 crna ili crvena luka
- 1/4 korena celera
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 200-300 ml crnog vina
- 5-6 kom suvih šljiva bez koštice
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 prstohvat peršuna
- 3-4 kom lovorovog lista
Prilog:
- 500 g njoke
Priprema:
Junetina treba da bude u komadu, a povrće iseći na štapiće 3-4 centimetra dužine. Meso lagano izbockati nožem, a zatim u te proreze ubaciti beli luk. Ostatak povrća iseckati u posudu u kojoj će meso da se marinira. Dodati meso u posudu, naliti crno vino i ostatak vode da ceo komad bude potopljen. Ostaviti preko noći.
Izvaditi meso iz marinade, procediti povrće ali sačuvati sok od marinade za kasnije. U veliku, duboku šerpu staviti ulje ili svinjsku mast i propržiti komad mesa sa svih strana dok ne porumeni.
Meso kad je gotovo skloniti sa strane i nastaviti da u istoj masnoći dinstate povrće tako da omekša. Zatim vratiti meso, i dodati sok od marinade i dovoljno vode da ogrezne. Dodati suve šljive, lovorov list, so i biber. U zavisnosti od veličine i vrste mesa, kuvati uz dodavanje vode oko dva sata. Pola sata pre kraja nije potrebno dodavati vodu.
Kad je meso omekšalo, izvaditi ga iz šerpe, iseći pažljivo na tanke kriške, sadržaj šerpe ispasirati štapnim mikserom (može i pasirkom za pire), a zatim u sos vratiti meso, dodati suvi biljni začin po ukusu, malo peršuna, svežeg ili suvog i ostaviti još oko pola sata da upije sokove.
Njoke skuvati po uputstvu sa pakovanja i služiti uz meso dok je sve još toplo.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NAPRAVITE SUPER UKUSAN RUČAK: Piletina sa graškom i pečurkama u kremastom sosu
01. 10. 2024. u 09:00
DANSKA DIGLA UZBUNU ZBOG DVA RUSKA BOMBARDERA: "Povećan rizik od izbijanja vojnog sukoba zbog Rusije"
DVA ruska strateška bombardera Tu-95 izvršila su patrolne letove iznad neutralnih voda Beringovog i Čukotskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
18. 12. 2024. u 16:17
DA LI JE MOGLO GORE? Evo zašto je pred reprezentacijom Srbije "nemoguća misija" u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo?
Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u grupi K sa Engleskom, Albanijom, Letonijom i Andorom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. ali je selekcija "gordi albiona" nešto što će predstavljati najveći problem izabranicima Dragana Stojkovića Piksija. Ne samo zbog kvaliteta, već i zbog nečeg drugog.
14. 12. 2024. u 13:16
"TRAGEDIJA, POČIVAJ U MIRU" Anđušića pogodila vest - našli ga mrtvog: "Nikad ne znate kroz šta ljudi prolaze"
"TRAGEDIJA, počivaj u miru..."
17. 12. 2024. u 18:26
Komentari (0)