OVAKAV PASULJ NISTE JELI: Tajna je u ovom sastojku, a spremao ga je slavni srpski slikar
POZNATI slikar Milić od Mačve (1934-2000) poklonio je Kruševcu legat sa 120 originalnih dela posvećenih Kosmetu, ali i originalan recept za pasulj, koji je lično spremao.
Tajni sastojak omiljenog srpskog jela je bosiljak!
- Milić od Mačve je satima pripremao pasulj, a recept je bio obogaćen začinom bosiljka – ispričao je „Novostima“ poznati književnik i prijatelj slikara Ljubiša Bata Đidić. -
Uz pasulj bi služio proju, ispečenu u peći na drva.
Svake godine, slikarevi prijatelji i poštovaoci umetnosti Milića od Mačve, pod okriljem Legata kuvaju pasulj i organizuju program „Druželjublje za Milića“.
Večeras će od 19 sati u okviru istog programa biti otvorena i izložba Udruženja likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius“ i Likovnog kluba „Dimitrije Simić“.
Jedinstveni legat Milića od Mačve u Kruševcu nosi naziv „Kosovo – Prvi prag Srbije“. Kao sedište ove neobične galerije izabrana je stara zgrada žitnog mlina, kako bi, po rečima Milića od Mačve, “poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze”.
- Slikar je postavio uslov da galerija mora biti u zgradi koja gleda na crkvu Lazaricu - priča za “Novosti” književnik Nebojša Lapčević, domaćin galerije, koja se prostire na tri nivoa, u 300 kvadrata.
Osim 120 dela u okviru stalne postavke legata, Milić od Mačve je Kruševcu ostavio i fresku “Obretenije Lazareve glave” u holu Doma sindikata i skulpturu “Majka Srbija i Majka Grčka” - na Rasinskom trgu.
Više o delima Milića od Mačve u Kruševcu, pogledajte ovde.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)