CELA RIBA PEČENA U SOLI: Recept DŽejmi Oliver
Predlog za ukusan ručak
- 2 kg ribe očistiti od krljušti i iznutrica
- nekoliko grančica svežeg začinskog bilja (bosiljak peršun zeljasti vrhovi komorača)
- 2 limuna, jedan isečen na kriške i mesnati deo iz drugog
- 3 kg krupne morske soli (za 1 kg ribe potreban je 1,5 kg soli)
- mesnati deo 1 pomorandže
- 1 jaje po mogućstvu organsko ulupati
- 1 šaka semenki komorača
- maslinovo ulje
Priprema
-
Italijani s juga često spremaju ribu celu, a naročito je peku u soli. Osnovni princip je da se cela riba obloži solju pre pečenja, bilo da je to ceo lubin, romb ili tuna (kao na slici) ili manja riba poput sardine. Bilo koja cela riba može da se peče u soli, ali prvo treba da se očisti.
-
Osnovni način za pravljenje slane korice je da se u so doda voda (uvek koristite morsku so) i da se njome obloži riba. Kod male deverike, cipala ili sardine, so može da bude debela 1cm, ali ako spremate lubina od 3 kg, morate da napravite sloj debeo 3 cm. Poboljšao sam svoj stari način pripreme tako što sam dodao jaje da bi korica bila tvrđa. Takođe dodajem semenke komorača, limunovu i pomorandžinu koru da bih dobio divan, suptilan ukus. Možda vam zvuči kao torokanje, ali u stvari je veoma lako.
-
Zagrejati rernu na 200°C/425F/gasnu na 7. Nakon što ste očistili ribu, unutrašnjost napunite mešavinom finog začinskog bilja kao što su bosiljak, peršun, zeljasti vrhovi komorača i kriškama limuna. Pomešajte so s mesnatim delom pomorandže i limuna, jajetom i semenkama komorača. Sipati malo vode i gnječiti smesu dok ne bude izgledala kao mokar pesak. Posuti otprilike 1 cm soli na pleh za pečenje, napraviti malo udubljenje za svaku ribu. Natrljati kožu uljem i staviti je preko soli. Sipati ostatak soli preko i utapkati je. Ne morate da pokrivate glavu i rep.
-
Ribu peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 do 40 minuta. Vreme pečenja zavisi od debljine soli, rerne, vrste i veličine ribe i njene temperature pre stavljanja u rernu. Teško je potpuno precizno odrediti, pa je najbolje da viljuškom probodete najdeblji deo ribe, držite je tako 10 sekundi, a zatim je brzo izvučete i prislonite krak na svoju usnu. Ako je krak topao, riba je pečena, a ako nije, treba da se peče još malo. Ako i dalje niste sigurni, odstranite malo soli i proverite da li se meso odvaja od kostiju. Ako se ne odvaja, vratite je u rernu. Servirajte je tako što ćete pred gostima otvoriti so. (Zgodno je pri ruci imati još jednu činiju za odlaganje soli.)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
PILEĆA SUSAM SALATA: Savršena salata gotova za pet minuta (VIDEO)
08. 08. 2023. u 11:20
OSLIĆ IZ RERNE: Nikad lakša priprema ribe - obožavaćete ovaj recept
08. 08. 2023. u 15:43
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
DESILO SE ČUDO: Krenuli da mu isključe sina sa aparata, otac ULETEO SA PIŠTOLjEM u bolnicu (VIDEO)
LEKARI su rekli da za njega više nema nade i naložili su da se isključi s aparata za održavanje vitalnih funkcija, ali to njegov otac nije mogao da dozvoli, uprkos tome što se mladićeva majka, Pikeringova bivša supruga, saglasila sa doktorima.
21. 11. 2024. u 15:31
Komentari (1)