MOGUĆE JE: Napravite ĆEVAPE OD HELJDE - bićete siti, a možete i da smršate (Foto/Video)
U Srbiji se od ove pseudožitarice prave pite i palačinke, a u Rusiji se jede kao prilog jelima ili jutarnja kaša, jer dugo daje osećaj sitosti
Dobro je poznato da su kaše najbolji način da se počne dan, jer su zasitne i čine da čovek dugo ne oseća glad. Takođe, kaše se prave od žitarica koje su odlične za stomak.
Heljda je popularna među vegetarijancima, ali i onima koji poste, jer može da zameni meso. Ova pseudožitarica je i lek, jer su mnoge studije pokazale da je odlična kao preventiva i u borbi protiv karicinoma.
U Rusiji je zovu grečka i jedu je kao prolog mesu, dok je u Srbiji poznata samo u obliku brašna od kojeg se prave palačinke, pite i ostala testa. Heljda je neutralnog ukusa pa može da se kombinuje sa slanim i slatkim.
Recept za kašu
Šolja heljde je dovoljna za jednu osobu. Heljda se uveče polije vodom i ostavi tokom noći.
Ujutru voda može da se procedi, prelije toplom vodom i stavi na ringlu da proključa. Heljda će brzo provriti i treba voditi računa da ne iskipi, pa je najbolje otklopiti. Ovo je naročito važno jer će omotač zrna ispustiti lepljivu tečnost i tokom kuvanja će se stvoriti pena. Kada provri i smanji se jačina na ringli, jer heljda treba da se kuva još oko pet minuta, kašikom može da se pokupi pena koju je stvorila.
Kada heljda nabubri duplo - znači da je gotova.
Kada heljda nabubri duplo od svoje veličine znači da je skuvana. Skine se sa ringle, iscedi i opere.
Heljda može da se posoli, pomeša sa kašikom butera ili da se doda seckana banana ili jabuka. Tokom kuvanja može da se ubaci i šaka zrna suvog grožđa. Pošto je neutralnog ukusa može da se jede kao slatka ili slana.
Skuvana heljda može da se iskoristi za nekoliko jela, kao punjenje, prilog jelima, dodatak salatama ili za ćevapčiće.
Šaran sa heljdom
Očistite šarana i izvadite utrobu. Pospite ribu solju i uljem pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim je napunite iznutra kuvanom heljdom i zakačite krajeve grančicama ruzmarina. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju, stavite u rernu i pecite jedan sat na 180 stepeni Celzijusovih.
Ćevapi od heljde
Sitno narendajte krompir pa ga dobro iscedite. Pomešajte rendani krompir sa kuvanom heljdom, dodajte so i biber. Izgnječite smesu štapnim mikserom. Napravite od dobijene mase male ćevapčiće i ispržite ih u ulju.
Heljda sa pečurkama
Jednu čašu heljde prelijte sa dve čaše vode. Kuvajte na slaboj vatri oko deset min, dok voda ne ispari. Iseckajte crni luk i šampinjone i ispržite ih u maslinovom ulju. Pomešajte pržene pečurke sa kuvanom heljdom, dodajte so, biber i druge začine po vašem ukusu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
27. 01. 2023. u 18:41
RECEPT ZA LOVAČKE ŠNICLE SA ŠAMPINjONIMA: Pecite jelo u rerni zajedno sa krompirom
26. 01. 2023. u 20:00
OŠTRA PORUKA SA ZAPADA: Zelenski je prevarant i marioneta, krvavi vazal zapadnih elita
VLADIMIR Zelenski, koji je postao vazal Zapada, počeo je kao marioneta ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog, naveo je irski novinar Čej Bouz.
24. 11. 2024. u 17:59
(MAPA) RUSI NAPREDUJU U TORECKU: Oglasio se Pušilin, žestoke borbe vode se za grad (VIDEO)
JEDINICE ruske vojske napreduju u Dzeržinsku (ukrajinski naziv za Toreck), javio je na Telegram kanalu šef DNR Denis Pušilin.
24. 11. 2024. u 18:59
"I ZEMUNCI SU GA SE PLAŠILI": Kako je Beli postao Zver - priča o Sretku Kaliniću
"KALINIĆ je bio zver od čoveka. Zapravo, zver je blaga reč" - rekao je tada Bagzi, nakon čega je Kalinić kojeg su članovi klana do tada oslovljavali sa "Beli" dobio nadimak "Zver".
24. 11. 2024. u 11:09
Komentari (0)