SAVRŠENE ZA BADNJI DAN: Tri najlepša recepta za posne slane kuglice koje se tope pod nepcima

Jovana Vasić

05. 01. 2025. u 13:00

Ideja za posne specijalitete nikad dosta, a ako se jednostavno prave i ukusni su, onda ste napravili pun pogodak . Brzo i lako se spremaju, dekorativne su i preukusne.

САВРШЕНЕ ЗА БАДЊИ ДАН: Три најлепша рецепта за посне слане куглице које се топе под непцима

Foto: Shutterstock

Kuglice od leblebija i spanaća

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (ili 250 g skuvanih)
  • 2 šake svežeg spanaća
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike ovsenih pahuljica ili mlevenih semenki
  • So, biber, začini po ukusu (kim, korijander)

Priprema:

Izblendajte leblebije, spanać, beli luk, ulje i začine.

Dodajte ovsene pahuljice dok ne dobijete čvrstu smesu.

Oblikujte kuglice i pecite na 200°C oko 20 minuta ili pržite na malo ulja.

Kuglice od krompira i šargarepe

Sastojci:

  • 2 krompira (skuvena i izgnječena)
  • 1 šargarepa (sitno narendana)
  • 2 kašike prezli ili ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica senfa
  • So, biber, začini po ukusu (peršun, dimljena paprika)

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u homogenu smesu.

Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u prezle ako želite hrskavu koricu.

Pecite na 200°C oko 25 minuta ili pržite na malo ulja.

Foto: Shutterstock

 

Kuglice od oraha i pečuraka
 

Sastojci:

  • 200 g pečuraka (sitno seckanih)
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika sojinog sosa
  • So, biber, začini po ukusu (majčina dušica, origano)

Priprema:

Propržite luk na maslinovom ulju, dodajte pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte orahe, sojin sos i začine, pa promešajte.

Kada se smesa ohladi, oblikujte kuglice i pecite na 180°C oko 20 minuta.

Prijatno!

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država