ČOKOLADNE PROFITEROLE: Ukusne i kremaste taman su idealne za jedan zalogaj

Jovana Vasić

29. 12. 2024. u 13:00

Slatkiš za zalogaj dovoljan da popravi raspoloženje. Za ovaj desert kažu da potiče iz Francuske, ali se toliko proširio da ga svi često jedemo.

ЧОКОЛАДНЕ ПРОФИТЕРОЛЕ: Укусне и кремасте таман су идеалне за један залогај

Foto: Shutterstock

Sastojci:

za testo:
  • 120 g putera
  • 500 ml vode
  • 250 g brašna
  • 3 jaja
  • 1 kašika šećera
  • pola kašičice soli

za krem:

  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 kašike skroba
  • 50 g putera
  • 400 ml mleka
  • 100 pavlake za kuvanje
  • rendana kora limuna

za čokoladni preliv:

  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml mleka

Priprema:

U činiju sipajte vodu, puter sobne temperature, šećer i so i pustite da se skuva. Kad počne da vri, smanjite temperaturu i postepeno dodajte brašno i lagano mešajte da se smesa odvoji od zidova šerpe. Ostavite da se hladi sa strane. Potom, kada se smesa malo prohladila, dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom sve dok ne dobijete glatko testo. Od takvog dobijenog testa, formirajte loptice željene veličine i ređajte ih po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.

Važno je da ostavite dovoljno prostora među lopticama jer će one narasti tokom pečenja. Pecite ih na 200 stepeni oko 20ak minuta, sve dok ne dobiju zlatkastu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite sa strane da se ohlade.

Dok se testo peče, spremite fil. Sve sastojke za njega sipajte u šerpu, promešajte i kuvajte dok se fil ne zgusne, uz lagano i povremeno mešanje. Kada bude gotov film, sklonite ga sa strane. U mleku otopite čokoladu.

Sa filom možete da eksperimentišete - možete da prelijete preko profiterola, možete ih puniti kao krofnice, možete ih prepoloviti (kao princes krofne) i puniti filom, kako god vam je lakše.

Ne zaboravite da upotrebite i otopljenu čokoladu, a možete ih ukrasiti i listićima lešnika.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUŠTE OTKAZI: Ne žele ga više u klubu