TURŠIJA OD TIKVICA: Ko je jednom proba, ostavlja je svake godine
U jeku je sezona tikvica od kojih mogu da se naprave najrazličitiji specijaliteti, ali malo ko od ovog povrća pravi turšiju. Svako ko ju je probao, saglasan je da ima fenomenalan ukus, a niskokalorična je namirnica i obiluje nutrijentima.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 kg tikvica
- 2 crna luka
- 50 g soli
- 700 ml sirćeta za kiseljenje
- 40 g šećera
- 2 kašičice semena slačice
- 1 kašičica kurkume
Priprema:
Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.
U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.
Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.
Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

OGLASIO SE MEDVEDEV: Makron će zauvek nestati ovog datuma
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron ne predstavlja pretnju i nikome neće nedostajati nakon što mu se završi mandat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
06. 03. 2025. u 07:47

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"TREBALO JE JA DA ODEM PRE NjEGA": Ko je rođena sestra Saše Popovića? (FOTO)
SAŠA Popović, idejni tvorac i kreativni direktor Grand produkcije ispraćen je danas na večni počinak. Rođena sestra Saše Popovića, iako u godinama i slabog zdravlja, došla je na poslednji ispraćaj bratu, a na komemoraciji je sedela pored Suzane i njene dece.
06. 03. 2025. u 16:45
Komentari (0)