DA PRSTE POLIŽETE: Evo kako da spremite savršeno ukusan pečeni krompir
MALO je osoba koje ne vole pečeni krompir, o čemu svedoče i stotine različitih načina za njegovu pripremu.
A kako da bude što ukusniji kada ga izvadite iz rerne? Mnogi greše kada sirov krompir stavljaju da se peče, jer on je pun vode i biće mu potrebno znatno više vremena da bude gotov nego ako ga prethodno kratko obarite.
Očistite ga i celog ubacite u ključalu vodu, pa kada bude dopola kuvan izvadite ga, dobro ocedite i pažljivo isecite na komade željene veličine. Ako želite hrskaviji krompir, ubacite ga u pleh podmazan maslinovim uljem, svinjskom, odnosno pačjom mašću ili masnoćom preostalom od pečenja mesa, a ukoliko pre birate lakše pranje sudova nego hrskavost, pleh obložite pek-papirom.
U oba slučaja vodite računa o tome da se komadi krompira ne dodiruju. Rernu zagrejte na 225 stepeni, ubacite krompir, smanjite temperaturu na 200 i nakon 20 minuta izvadite pleh i okrenite kriške, da bi se zapekle i sa druge strane. Tada možete dodati i beli luk ili začine po želji. Vratite pleh u rernu, ali sada u njen gornji deo, a ne na sredinu.
Pecite još 15-20 minuta uz povremeno mešanje i poslužite odmah, dok je još topao. Ukoliko imate rernu sa ventilatorom sve vreme ostavite pleh na srednjoj visini i pecite odmah od početka na 200 stepeni. U tom slučaju biće nešto brže gotov, a okretanju kriški pribegnite posle 15, a ne 20 minuta.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
JESTE LI SIGURNI DA PUTIN BLEFIRA?! Evo koliki je rizik od nuklearnog rata - Stigle najnovije stručne procene
DANIMA se mnogi građani pitaju koliko je realan rizik od nuklearnog rata nakon što je američki predsednik Džo Bajden ovlastio Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa za napad na Rusiju, što je, prema novoj Putinovoj bezbednosnoj strategiji, razlog za rat, uključujući nuklearni odgovor.
21. 11. 2024. u 11:27
"SPREMITE SE ZA TREĆI SVETSKI RAT!" Nemačka upozorila građane, izdat dokument na 1.000 strana
GRAĐANI Nemačke upozoreni su da se pripreme za mogući treći svetski rat sa Rusijom, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin još jednom zapretio nuklearnim napadom.
20. 11. 2024. u 11:55
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (0)