KAZANDIBI: Turski dezert koji se topi u ustima, i koji se obožava širom sveta

Novosti online

11. 07. 2024. u 16:00

Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci. Ako volite turske specijalitete onda će vam se ovaj kolač ili bolje rečeno puding sigurno mnogo dopasti.

КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима,  и који се обожава широм света

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
  • 3 kašike kukuruznog skroba 
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • pola čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje

Priprema: 

Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karmelizovao, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat do dva. Zatim, secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding  kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima. 

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI: Janik Siner doživeo novi šok!