DA JELO NE ISPADNE NEUKUSNO: Korisni saveti kako da pravilno odmrzavate i pripremate povrće

Novosti online

25. 06. 2024. u 19:00

Izbegnite neke uobičajene greške zbog kojih jelo može da ispadne neukusno, pomoću korisnih saveta.

ДА ЈЕЛО НЕ ИСПАДНЕ НЕУКУСНО: Корисни савети како да правилно одмрзавате и припремате поврће

Foto: Shutterstock

1. Ne treba termički da obrađujete sve smrznuto povrće

Pojedine vrste smrznutog povrća možete da jedete baš takvo kakvo jeste, bez kuvanja, prženja i mikrotalasne. Dovoljno je da ga odmrznete i ubacite u salatu ili smuti. Tu spada povrće poput kelja, spanaća, šargarepe, luka itd.

2. Odmrzavanje smrznutog povrća

Ovaj korak nije uvek neophodan i oduzima vreme. Zavisi od toga šta kuvate/pržite. Smrznuto povrće, bez obzira koje, može da se kuva i kada je u tom agregatnom stanju. Štaviše, odmrzavanje nije poželjno naročito kada je u pitanju zamrznuto začinsko bilje, jer time gubi svojstva, pa je treba da ga dodate direktno u jelo, bez odrmzavanja. Ipak, poželjno je da odmrznete i ocedite tečnost u slučajevima kada želite da izbegnete da jelo postane vodenasto.

3. Odmrzavate u mikrotalasnoj rerni

Odmrzavanje povrća u mikrotalasnoj je odličan način da ga prirpemite kada nemate vremena. Međutim, vodite računa da ne odmrzavate predugo, za početak 60 sekundi pa proverite u kakvom je stanju i produžite ako je potrebno. Može se desiti da zagori, pa su bolje opcije kuvanje na pari, blanširanje, dinstanje ili prženje.

4. Trajanje pripreme

Vreme termičke obrade smrznutog povrća se razlikuje u zavisnosti od vrste povrća. Uvek proverite na pakovanju, ukoliko je kupovno. Za manje komade, tanje ili mekše, vreme pripreme je kraće, poput graška i šargarepe. Međutim, za hranu poput tikvica ili velikih komada povrća, biće vam potrebno malo više vremena. Veće komade povrća ćete svakako termički da obrađujete umesto da ih jedete sirove. Krompir i batat, na primer, obavezno moraju da se skuvaju.

(Stvarukusa/mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!