POSNA GRČKA PITA SA MASLINAMA: Nema sočnije i ukusnije, a pravi se veoma jednostavno
Recept za eliopitu, neobično grčko predjelo koje se pravi veoma jednostavno, a ukus i izgled obaraju s nogu.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- maslinovo ulje za premazivanje kora
Za nadev:
- 500 g crnih maslina, dobro opranih da ne budu slane, očišćenih od koštica i krupno iseckanih
- 4 manje glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- 1/2 veze sitno iseckanog peršuna
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Prethodno zagrejati rernu na 170 stepeni. U šerpu dodati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dinstati luk dok se ne karamelizuje. Dodati beli luk i dinstati još 2 minuta. Kad se ohladi dodati seckane masline i svež peršun. Promešati i ostaviti na stranu. Postaviti jednu koru na radnu površinu, uzdužno i premazati maslinovim uljem. Uhvatiti dva donja ugla i preklopiti koru napola. Lagano premazati uljem. Uhvatiti dva ugla sa desne strane, prebaciti ih na levu i ponovo preklopiti na pola. Lagano premazati uljem, preokrenuti i lagano nauljiti i drugu stranu. Prstima zgužvati koru tehnikom štipanja počevši odozdo pa nagore, otprilike 6 puta. Staviti prepunu kašičicu nadeva sa maslinama na jednu stranu kore. Zatvoriti gornji i donji deo, a zatim uviti u rolnu. Postaviti pitu na veliki pleh, obložen papirom za pečenje sa preklopom nadole, ostavljajući razmak između svake od njih. Peći oko 30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
POSNA PITA SA PEČURKAMA: Brzo se priprema i garantuje savršen ukus
18. 12. 2024. u 07:00
PITA SA SIROM I KROMPIROM: Spremite je na ovaj način i uživaćete u ukusu
07. 12. 2024. u 07:00
MANASTIRSKA, POSNA PITA NA VODI: Sočna i slasna, za sve prilike
03. 12. 2024. u 12:59
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
ENDIJU MARIJU LICE U MODRICAMA, OGLASIO SE: "Muka mi je od svega, ja sam ljudsko biće! Molim vas - ostavite me na miru" (VIDEO)
"JA SAM ljudsko biće! U redu? Prestanite da me jurite! Muka mi je šta svakog dana moram da nosim na ramenima. Molim vas, ostavite me na miru."
22. 01. 2025. u 14:15
Komentari (0)