SPECIJALITET IZ VRANJA: Recept za tradicionalnu "taranu"
GOTOVO u svakom domaćinstvu u vranjskom kraju tradicionalno se priprema domaća testenina "tarana", koja je sastavni deo zimnice gotovo u svakoj porodici.
Testenina se priprema po porodičnim receptima koji se prenose sa kolena na koleno.
Domaćice mese tanko testo “kao papir” koje se reže i suši na suncu. Osnovni recept za testo je jednostavan, brašno jaja i mleko ili kisela voda.
Ipak, u Vranju se često u šali parafraziraTolstoj, pa se kaže da je “Svaka srećna porodica liči jedna na drugu, a svaka vranjska porodica pravi taranu na svoj način”.
Jedna varijanta je testo od belog brašna koje se zamesi ceđem uz dodatak jaja. Ceđ se dobija kada se pomešaju voda i pepeo, a sve to se stavi da proključa i potom procedi.
Nekima se ne sviđa miris ceđi, pa je zamese mlekom, a ima i onih koji smatraju da je testo bolje ako se zamesi kiselom vodom.
- Testo se podeli na loptice i onda se tanko razvuče kora. Zatim se kore seku i ostavljaju da se suše na suncu. Ja imam daščice na kojima se testo suši, a kada je suvo ono padne na čistu tkaninu i to je sve. U zavisnosti od jačine sunca traje sušenje testa – objašnjava domaćica Rada Mladenović iz Vranja kako priprema taranu.
Mlađa domaćica Danijela Stojanović, nedavno je objasnila je u svojoj objavi na društvenim mrežama koliko je tarana deo tradicije i kako je činjenica da svaka domaćica ima neki tajni sastojak koji joj je ostavila u amanet baka ili majka. Za nju nema dobre tarane ako sukaljka (oklagija) ne zaigra.
Ukus kuvane testenine se ne razlikuje puno od one koja se može kupiti u prodavnicama, ipak gurmani primećuju razliku, te tarana važi za gastronomski specijalitet ovog kraja. Tarana se sprema “čorbasto” ili kao “đuveč”. Može se zasladiti mlekom ili od nje spremiti prava italijanska pasta.
Za domaćice koje nisu vešte sa oklagijom ili nemaju uslova za tradicionalnu pripremu tarane, ova testenina se može kupiti i na vranjskoj pijaci.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
STARINSKE KOKOS KIFLICE GOTOVE ZA POLA SATA: Po receptu naših baka
29. 01. 2023. u 10:23
RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
27. 01. 2023. u 18:41
MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU: Jednu stvar posebno istakla - "Imao je osećaj za to"
BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel opisala je u svojim memoarima prvi susret sa Donaldom Trampom, a takođe je govorila o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ukrajini. Odlomke iz knjige objavili su nemački mediji.
21. 11. 2024. u 11:45
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
MNOGI NE ZNAJU: Šta knez Mihailo pokazuje prstom
SPOMENIK knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu republike postao je glavno gradsko sastajalište Beograđana i njihovih gostiju. Međutim, od mnogih ćete čuti da se sastaju ne kod Kneza već “kod konja”.
21. 11. 2024. u 09:47
Komentari (1)