EKSPLOZIJA VITAMINA: Glazirani prokelj, odličan prilog za zimske dane

Novosti online

26. 11. 2024. u 15:00

Ovako ukusno pripremljen prokelj može da se svidi čak i onima koji ga inače izbegavaju.

ЕКСПЛОЗИЈА ВИТАМИНА: Глазирани прокељ, одличан прилог за зимске дане

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 750 g prokelja
  • 60 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 60 ml meda
  • 80 ml balzamiko sirćeta
  • 3/4 kašičice grubo mlevenih čili papričica
  • 50 g putera
  • 3 mlada luka
  • 1 kašičica sitno rendane korice limuna

Priprema:

Stavite pleh na donji nivo rerne i zagrejte ga na 220 stepeni. Prokelj prepolovite, stavite u veću činiju i dodajte ulje, posolite i pobiberite. Pažljivo izvadite vruć pleh iz rerne. Pomoću hvataljki raširite polovine prokelja u pleh tako da ravna strana bude okrenuta prema plehu. Pecite na 220 stepeni na najnižem nivou u rerni dok ne omekšaju i ne porumene, oko 20 do 25 minuta.

U međuvremenu, prokuvajte med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuvajte još tri do četiri minuta, često mešajući, dok med ne dobije tamnožutu boju, ali ne zagori. Biće penasto, što je u redu. Sklonite med sa vatre i dodajte aćeto balzamiko i čili papričice, mešajte dok sos ne postane kremast. Vratite lonac na srednju jaku vatru, dodajte puter i so te kuvajte, neprestano mešajući, dok glazura ne postane sjajna, penušava i ne zgusne se, oko tri do četiri minuta. Prebacite pečeni prokelj u veliku činiju i dodajte glazuru i mladi luk pa promešajte da se sastojci sjedine. Pospite ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili neko drugo glavno jelo.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

NESTVARNI JOKIĆ: Nikola radi ono što niko nikada nije!